Партията на торите изглежда се отказва, след поражения на междинните избори

Партията на торите изглежда се отказва, след поражения на междинните избори
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.10.2023
  • Share:

Високопоставени консерватори отхвърлиха идеята за опит за сваляне на Риши Сунак, дори след две катастрофални поражения на междинните избори, но предупредиха, че вместо това министър-председателят може да се изправи пред също толкова мрачната перспектива на партия, която е на ръба да се откаже.
Депутат от торите, който водеше кампанията в Тамуърт, където консерваторите загубиха от лейбъристите само с 1300 гласа, каза, че са ужасени от липсата на подкрепа на най-високо ниво, като един министър от кабинета отмени предизборно пътуване в деня, в който трябваше да пристигне. „Това е много разочароващо и е отчайващо за персонала. Ако министрите не искат да се появят, то и депутатите не се появяват и тогава активистите падат духом. Всичко започва отгоре – дори PM не бе много видим", каза депутатът.
„Можехме да спечелим Тамуърт, но нашата кампания просто не беше на ниво. Разбира се, имаше национални фактори, но в деня на изборите всичко се свеждаше до сурова власт на прага, а лейбъристите ни надминаха - те бяха много по-видими."
Вътрешни лица казаха, че подобни случки са добавили към впечатлението, създадено от неотдавнашната конференция на консерваторите, че партия се подготвя не толкова за изборна битка, колкото подготвя почвата за битка за наследяване, след като бъде победена.
След като срещата в Манчестър беше белязана от различни идеологически фракции, които се опитваха да тласнат партията в различни посоки в области като намаляване на данъците и културни войни, поражението в Тамуърт и Мид Бедфордшър изглежда съживи всички страни.
Тъй като Лиз Тръс трябва да изложи свой собствен „алтернативен бюджет" седмица преди есенното изявление на Джереми Хънт, натискът върху канцлера вероятно ще се увеличи да направи големи съкращения на данъците върху доходите и наследството.
Някои депутати обаче смятат, че това би било голяма грешка. „Не можем да се върнем към Паундлендския тачъризъм на Тръс. Депутатите очевидно са нервни. Няма ентусиазъм за лейбъристите, но има липса на каквато и да е очевидна стратегия от правителството. Ако сбъркаме, рискуваме да превърнем предизвикателната ситуация в катастрофа", каза депутат. Друг заяви, че е правилна стратегията на Сунак да се съсредоточи върху намаляването на инфлацията, а не върху данъците. „Парламентарната партия трябва да се обедини зад нашия отличен премиер".
Други депутати казаха „Избирателите на торите са останали вкъщи по време на частичните избори вероятно защото не вярват, че правителството осигурява консервативно управление. Това трябва да се промени бързо, особено в областта на данъчното облагане – сега всички погледи са насочени към есенното изявление на Джереми Хънт."
Някои фигури на торите не подкрепят толкова открито Сунак. Дейвид Фрост, преговарящият за Брекзит, нарече резултатите от междинните избори „изключително лоши", добавяйки: „Тези резултати показват, че националните проучвания като цяло са правилни и че стратегията на отричане е малко вероятно да проработи".
Въпреки това, изглежда, че няма почти никакъв апетит за опит да бъде свален Сунак и да има шести министър-председател от консервативната партия през последните седем години.
Мириам Кейтс, която е съпредседател на Новите консерватори заедно с Крюгер, каза пред Guardian, че би било „лудост да обмислим смяна на ръководството. Но имаме нужда от реч на краля, пълна с наистина консервативно законодателство, което да се хареса на нашите избиратели, избиратели, които в момента смятат да останат у дома."
Това обаче оставя партията в нещо като обвързаност, обсебена от воюващи фракции и по-специално без ентусиазъм от самозваното преоткриване на Сунак като „човекът, който трансформира британската политика".
Депутатът, който водеше кампания в Тамуърт, каза „Спечелването на избори е въпрос на мускулна памет, както всичко друго, и ако загубите това, е трудно да си го върнете".
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа