Министърът на правосъдието на Белгия подаде оставка след атентата в Брюксел

Министърът на правосъдието на Белгия подаде оставка след атентата в Брюксел
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.10.2023
  • Share:

Белгийският министър на правосъдието подаде оставка, след като стана ясно, че на ислямския екстремист, застрелял двама шведи в Брюксел, е било отказано убежище и е бил търсен за екстрадиция от Тунис.
Министърът на правосъдието Винсент ван Куикенборн каза късно в петък, че той и други служители са търсили подробности, за да разберат как Абдесалем Ласуед е изчезнал от картата преди две години, след като му е било отказано убежище.
„Тази сутрин в девет часа отбелязах следните елементи: на 15 август 2022 г. имаше искане за екстрадиция от страна на Тунис за този човек. Това искане беше предадено на 1 септември, както трябваше да бъде, от правосъдния експерт в прокуратурата в Брюксел. Отговорният магистрат не проследи това искане за екстрадиране и досието не беше разгледано", каза Ван Куикенборн пред репортери.
„Това е индивидуална грешка. Монументална грешка. Неприемлива грешка. Грешка с драматични последици", каза Ван Куикенборн, като обяви, че е подал оставката си на премиера Александър Де Кроо.
„Не търся оправдания. Смятам, че е мой дълг да подам оставка. Тази нова информация, идваща от прокурорите, ме засяга дълбоко, тъй като направих всичко възможно, за да подобря съдебната система."
В понеделник вечерта Ласуед застреля двама шведски мъже и рани трети мъж с полуавтоматична пушка. Атаката наложи затварянето на повече от 35 000 души на футболен стадион, където се бяха събрали, за да гледат мача между Белгия и Швеция.
45-годишният нападател беше прострелян смъртоносно при полицейска операция във вторник.
Официални документи показват, че Ласуед е подал молби за убежище в Норвегия, Швеция, Италия и Белгия. Той е останал нелегално в Белгия, след като молбата му за убежище беше отхвърлена през 2020 г. Той е бил известен на полицията и е бил заподозрян в участие в трафик на хора, нелегален живот в Белгия и риск за държавната сигурност.
Информацията, предоставена на белгийските власти от неидентифицирано чуждо правителство, предполага, че мъжът е бил радикализиран и е възнамерявал да пътува в чужбина, за да се бие в свещена война. Но белгийските власти не успяли да установят това, така че той никога не бил вписан като опасен.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа