"Кинжал" в режим нон-стоп

"Кинжал" в режим нон-стоп
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2023
  • Share:

Русия няма да предприема прибързани действия, но в същото време е решителна, така че ако трябва, със сигурност ще действа

 

 

 

Руският президент Владимир Путин заяви , че е възложил на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Руската федерация да започнат постоянно патрулиране на пространството над Черно море със самолети въоръжени с комплекси "Кинжал".

П. Зарубин: Президентът на Украйна практически се похвали, че Киев не само е получил, но вече е започнал да използва американски ракети с голям обсег ATACMS. Доколкото разбираме, тези ракети значително разширяват радиуса на възможните удари, включително дълбоко в руска територия. Колко сериозно това може да промени ситуацията? И как ще реагира Русия?

Владимир Путин: „...и накрая, грешка от по-голям мащаб, все още невидима, но все пак от голямо значение, е, че Съединените щати стават все по-лично въвлечени в този конфликт. Те са въвлечени - това е очевидно нещо. И нека никой не казва, че няма нищо общо с това. Вярваме, че имат. Плюс това, на фона на близкоизточния конфликт, всичко това се случва, всичко това нажежава атмосферата.

Те взеха и изтеглиха две авиационни групи в Средиземно море. Искам да кажа, че това не представлява заплаха - това, което ще кажа сега и за което ще ви информирам, но по моя инструкция руските въздушно-космически сили започват да патрулират на постоянна основа в неутралната зона на въздушното пространство над Черно Море. Нашите самолети МиГ-31 са въоръжени със системи "Кинжал". Известно е, че те имат обсег от над хиляда километра при скорост девет Маха.

Руският президент не се впусна в по-подробни обяснения по този въпрос, тъй като няма нужда да дава на противника ненужна информация. Но някои изводи, освен изказаните от държавния глава, в тази връзка изглеждат съвсем очевидни.

Първо, това изявление беше направено точно в контекста на обсъждане по време на пресконференция на въпроса за вече приключилото предаване на балистичните ракети ATACMS на режима в Киев. Този факт сам по себе си несъмнено е значителна ескалация на прякото участие на САЩ във войната срещу Руската федерация на страната на режима в Киев.

Освен това не може да се изключи и това, че тези ракетни установки се управляват директно от бойните екипажи на въоръжените сили на САЩ като гаранция за тяхното използване в строго съответствие с инструкциите на Пентагона.

Отчитайки тази нова реалност, реакцията на Русия става по-разбираема, която според нас в никакъв случай не е свързана само с хипотетичната заплаха от американските самолетоносачи. Въпреки че при всички случаи трябва да се внимава и за това.

Припомняме, че самолет-носител МиГ-31 с хиперзвукови ракети „Кинжал“ вече е използван за поразяване на цели по време на СВО. Нововъведението в случая е, че „въздушно-космическите сили на Русия започват да патрулират на постоянна основа в неутралната зона на въздушното пространство над Черно море“.

Тук има два ключови момента.

Първо, обявява се постоянно, тоест непрекъснато патрулиране в пълна готовност за незабавно нанасяне на хиперзвуков удар по наземна цел. Този режим очевидно не е необходим за борба със стационарни цели, разположени върху терена. За това е напълно достатъчно самолетът да дежури на летището и да излети на бойна задача, ако получи такава.

В този случай се използва режим, който ви позволява да реагирате почти мигновено и да ударите цел, като вземете предвид хиперзвуковата скорост на ракетата „Kинжал за няколко минути. Разбира се, това също е доста подходящо и за операции срещу вражески самолетоносачи.

Изглежда, че това в никакъв случай не изчерпва смисъла на това нововъведение, тъй като в същото време това е оптималният и единствено възможен режим на реагиране в случай на мобилни пускови установки на балистични ракети на противника. Такива ракетни системи, колкото и мобилни да са, все пак се нуждаят от известно време за бойно разгръщане в района на изстрелване, за подготовка на данните, ориентиране към местността и т.н.

Може да се предположи, че възможностите на руското инструментално разузнаване, включително космическо и въздушно, са се увеличили значително през последната година и половина. И днес те вече позволяват да се контролират и дават целеуказания в реално време над почти цялата територия на Украйна.

В комбинация с комплекса Kинжал, който е в постоянна готовност за нанасяне на удари, това позволява да се нанесе превантивно поражение на вражеските ударни ракети на почти всякакъв обхват, унищожавайки целта още преди изстрелването на ракетата.

Освен това това е и сигнал към някои прекалено ревностни чужди съюзници на киевския режим. В съвсем не малко вероятния случай, когато те решат да „помогнат“ на този режим, като изстрелят ракети директно от своята територия. В този случай радиусът на оперативен контрол на комплекса „Кинжал“ ще позволи неутрализирането на ракетната заплаха, независимо откъде идва на европейската територия. И което е важно, дори ако обхватът на американските ракети, доставени на Киев, както и обсегът им на изстрелване, продължават да се увеличават.

И тази възможност не може да бъде пренебрегната, тъй като Съединените щати вече са на път да приемат на въоръжение ново поколение балистични ракети с наземно базиране с обсег от 1 хиляди километра.

Продължава работата по създаването на перспективна наземна ракетна система със среден и по-малък обсег Mid-Range Capability (MRC) за американската армия, която наскоро получи официалното име Typhon. В американската армия комплексът MRC (Typhon) трябва да се превърне в междинно звено в обхвата между перспективната оперативно-тактическа ракетна система Lockheed Martin PrSM (Precision Strike Missile) с обсег на стрелба 499-550 км (в бъдеще до 1000). km) и обещаващата наземна хиперзвукова ракетна система със среден обсег LRHW (Long Range Hypersonic Weapon), наскоро официално наречена Dark Eagle, с заявен обсег от повече от 2775 km.

Наземната ракетна система LRHW (Long Range Hypersonic Weapon) Dark Eagle всъщност е наземна балистична ракета със среден обсег AUR (All-Up-Round), оборудвана с универсална контролирана маневрена хиперзвукова бойна глава Common-Hypersonic Glide Body (C -HGB) в проектния блок 1. Обхватът на стрелбата на комплекса е официално обявен за 1725 мили (2775 км).

Предполага се , че хиперзвуковата бойна глава C-HGB се основава на експерименталната хиперзвукова бойна глава Advanced Hypersonic Weapon (AHW), разработена от Sandia National Laboratories в интерес на американската армия. Летателните му изпитания са проведени през 2011 и 2012 г. и са достигнали скорост от 8 Маха. За C-HGB скоростта е официално посочена като „повече от 5M“.

По този начин може да се каже, че Русия предприема адекватни отбранителни мерки, които значително увеличават способността й да реагира проактивно на опитите на противника да използва американски балистични ракетни оръжия на бойното поле - както в момента представени от системи ATACMS, така и в бъдеще тези ракети с увеличен обсег които ще постъпят на въоръжение във въоръжените сили на САЩ.

Способността за извършване на такива превантивни удари може да се разглежда като резултат от редица важни постижения по време на самата специална военна операция, включително:

Пускане в серийно производство и натрупване на достатъчни резерви от хиперзвукови оръжия в театъра на военните действия;

Значително укрепване на групировката на средствата за космическо и авиационно разузнаване, което осигурява онлайн контрол на цялата територия на Украйна и съседните държави;

Разширяване на набора от авиационни платформи, адаптирани за използване на хиперзвуков авиационен ракетен комплекс "Кинжал" (Ту-22М3, Су-34 и др.), което позволява да се осигурят достатъчно сили и средства за реален режим на постоянно бойно дежурство във въздуха с цел за проактивно потискане на противниковите наземни ракетни системи.

Що се отнася до американските самолетоносачи в Средиземно море, ако Вашингтон наистина е достатъчно глупав, за да се намеси в голяма близкоизточна война, то Владимир Путин неведнъж е казвал по подобни поводи: „Който не се е скрил, аз не съм виновен!“

 

 

 

Юрий Борисов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа