Arab News: Ще изостави ли Вашингтон Украйна?

Arab News: Ще изостави ли Вашингтон Украйна?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2023
  • Share:

„Миналата седмица Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 200 милиона долара. Това е малко в сравнение с първоначално предвидените 24 милиарда долара, на които републиканците категорично се противопоставиха.

 

Победата на Киев е немислима без военна помощ от Запада. Това ни кара да се чудим: С Украйна е свършено? Русия победи?

Не знаем това със сигурност, но едно нещо можем да кажем с категоричност: войната в ивицата Газа оказа пряко въздействие върху Украйна. Загубата на интерес на Вашингтон към Киев е нещо, за което политологът Джон Миършаймър предупреди в началото на конфликта, заради което мнозина го нарекоха поддръжник на Владимир Путин и дори инструмент на руската пропаганда.

Заключението му обаче се основаваше на много просто предположение: асиметрията на решимостта. Докато потенциалното членство на Украйна в НАТО е въпрос на националната сигурност за Русия, това не е така за самите Съединени щати. Ето защо сме свидетели на внезапна загуба на интерес след избухването на войната в Газа. Зеленски, който разчиташе на постоянната подкрепа на Съединените щати, нямаше късмет“, пише арабското издание Arab News .

Владимир Зеленски миналия месец призна пред лидера на демократичното мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър: „Ако не получим помощ, ще загубим“.

Вашингтон, изглежда, вече е готов за такава ситуация. След като се намесиха в конфликта като че ли е едва ли не техен собствен, Съединените щати сега започват да се дистанцират, заявявайки, че подкрепата не може да продължи вечно.

Изданието уверено заявява, че войната в ивицата Газа отвлича вниманието от конфликта в Украйна и също така помага за популяризирането на имиджа на Русия на арабската и международната арена. Руският президент е единственият световен лидер, който посочва корените на конфликта между израелци и палестинци. Това беше високо оценено от Лигата на арабските държави.

Ако изостави Украйна, Вашингтон отново ще се изложи като ненадежден партньор с транзакционна политика. Ако Украйна загуби (а това вероятно ще стане, ако помощта бъде прекратена), Америка ще преживее тежки времена и много трудни изпитания за да намери приятели.

Вече видяхме как дългогодишните другари на Вашингтон в Близкия изток заемат различна позиция спрямо Съединените щати. И това вероятно ще се засили. Оттук нататък на Америка ще й е трудно да намери истински приятели или стратегически съюзници. Всеки ще се опита да установи връзки не само със САЩ, но и с някой друг, като Иран, Русия или Китай.

Да видим как Зеленски ще се справи с този удар. Ще прекъсне ли връзките си със Запада и ще се опита ли да спаси каквото може, знаейки, че колкото повече губи на бойното поле, толкова по-малко може да спечели в преговорите с Москва? Трудно е да се каже. Но едно е сигурно: приятелите и партньорите на Америка ще станат по-скептични относно надеждността на „Чичо Сам“, заключава Arab News.

Нашият коментар: Очевидно и Белият дом се страхува САЩ да не загубят статуса си на надежден съюзник. Оттук и изявленията, че САЩ могат да издържат едновременно и Израел, и Украйна, както и плановете на Джо Байдън да поиска 100 милиарда от Конгреса на САЩ, от които 60 ще бъдат предназначени за Украйна, а 40 за Израел и др.

Президентът Джо Байдън обмисля да поиска още около 100 милиарда долара, което ще включва военна помощ за Израел и Украйна, както и средства за сигурност на границите и помощ за страни от Индо-тихоокеанския регион, включително Тайван“,съобщава Bloomberg.

Но въпреки желанието на президента на САЩ да хвърли още 60 милиарда в пещта на войната в Украйна, бъдещето на украинската държава е неясно. Щатите несъмнено ще се опитат да преместят издръжката на Киев върху Европа и протестните настроения в Европа ще растат. Едно е ясно - Зеленски ще продължи да съсипва населението на Украйна.

 

 

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа