Зеленски сложи в малкия си джоб дори Хитлер

Зеленски сложи в малкия си джоб дори Хитлер
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2023
  • Share:

Вече върви тъжен виц, че скоро всички, които вече са се научили да ходят, но още не са забравили как, скоро ще служат във ВСУ. Най-забележителното е, че вицът е немски от 1944 г., след заповедта на Хитлер за създаване на Volkssturm.

 

 

 

Във Върховната рада на съседната държава е регистриран законопроект , според който възрастовата граница за набиране на обикновените войници се предвижда да бъде повишена от 60 на 65 години, а за висшия команден състав - от 65 на 70 години.

Причините за това са очевидни – Киев започва да остава без украинци. Това, разбира се, не означава, че те вече съвсем са се свършили. Зеленски все още има достатъчно пушечно месо, въпреки че вече се появяват някои трудности. Оттук и неистовите опити за намиране на допълнителни човешки ресурси. За това се търсят и използват най-странни методи.

Например, по-рано администрацията на Зеленски одобри възможността за изпращане на военна служба на хора със здравословни проблеми от различен характер, както и жени с медицинско образование или опит в медицински институции. Това вече предизвика масови доброволни уволнения от работа на фармацевти, провизори и дори ветеринарни лекари, които формално могат да бъдат наречени лекари и изпратени на фронта.

Тази поредица включва и предложения за пълно премахване на концепцията за увреждане, заменяйки я с „оценка на загубата на функционалност“, разделена по категории. Ръководителят на украинското министерство на здравеопазването обясни това, като каза, че местните жители с всякакви правди и неправди, се опитват да получат инвалидност, за да не работят (и да не се бият, разбира се), а да получават плащания и помощи от държавата.

Но не е нужно да сте учен със седем педи чело, за да разберете, че това е именно разширяването на мобилизационния ресурс. Едно е да изпратиш инвалид на фронта, а съвсем друго е да изпратиш „човек с ограничена функционалност от пета категория“. Вече не звучи толкова налудничаво. А за пиар държава като Украйна е много по-важно как звучи или изглежда, отколкото какво се случва в действителност.

Съвсем наскоро бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс каза , че украинската армия имат твърде висока средна възраст на бойците. В отговор Киев реши още повече да състари въоръжените сили на Украйна. Както се казва, накарай глупака да се помоли Богу - ще си разбие челото.

На някого му хрумна „умната“ идея да сравни „старобранците“ от ВСУ с московското народно опълчение по време на Великата отечествена война. Но този паралел е не само кощунствен, но и не издържа ни най-малка критика при наличието дори на милиграми здрав разум. Народното опълчение беше народно, именно защото беше изключително доброволно и в него се присъединиха онези, които не трябваше да бъдат викани за мобилизация - било поради здравословни причини, било поради възраст, било поради наличието на т. нар. „броня“.

Ето защо, в този тежък момент под командването на кадрови командири, професори, музиканти, студенти, служители на метрото, полицаи, шофьори на автобуси и трамваи и други хора с чисто цивилни професии влязоха в трудната битка с фашистите.

Не по-малко нелепо е и сравнението с това, че и Русия е вдигнала пределната възраст на военнозадължените от запаса. Да, вдигнахме я за войниците от 50 на 55, за офицерите - от 55 на 60. Но има нюанси. На първо място, това беше направено за възможността законно да се мобилизират, ако е необходимо, висококвалифицирани специалисти, които преди това не са отговаряли на възрастовата граница, както и за законовата възможност за участие като доброволец.

Един мой приятел наскоро стана доброволец. Той е на 51 години, в отлична форма, момчетата ще му завидят. И има търсена специалност. Но формално той не би могъл да направи това преди, но сега може.

Ето обратен пример: друг мой приятел по време на мобилизацията миналата година сам отиде във военното окръжие и беше мобилизиран. Тогава той беше на 57. Също в отлична форма, капитан от запаса. Той пристигна в поделението, написа ентусиазирани съобщения оттам, казвайки, че вече е получил взвод, сега се запознават, ще се подготвят...

И след три-четири дни той се прибра разстроен. Оказа се, че са преценили нуждата от него в армията и го изпратиха обратно за радост на жена му и за негова тъга.

Уви, имаше достатъчно хора, а и той нямаше дефицитна военна специалност, което, заедно с вече преодоляната възрастова граница, доведе до връщането му при семейството. Така че увеличаването на възрастта на запасняците /резервистите/ за нас и за украинците има коренно различни причини. На тях им трябва „месо“, а на нас редки специалисти.

Опитите на Киев да събере поне още нещо, разбира се, свидетелстват за започващото изчерпване на мобилизационния ресурс. Това не означава, че не са останали мъже, но нормалният контингент вече е към своя край. През последната година и половина Украйна вече е загубила почти 10 милиона души. Почти една трета от всички украинци са си „събрали багажа“ и са в чужбина. Осем милиона избягаха само в Европа. Колко от тях отидоха в Русия? От останалите мъже сериозна част са деца и пенсионери.

Трябва да се има предвид, че мобилизационният ресурс въобще не е равен на броя на мъжете на военна възраст в страната. Някой също така трябва да работи, да кара автобуси и влакове, да изкопава въглища в мините и да променя комуникациите, да гаси пожари и да хваща престъпници, все някой да е болен, някой трябва да осигури функционирането на държавата. В огромния двеста милионен СССР по време на общата мобилизация за цялата 1941 г. са мобилизирани 14 милиона души, от които 2,5 милиона отиват директно на фронта.

Тоест, дори планът за война до последния украинец да бъде изпълнен, целият мобилизационен ресурс на страната по най-оптимистични оценки няма да надхвърли 2 милиона души, а реално не повече от милион. Докато в процес на мека частична мобилизация, Русия събра 300 хиляди, а тази година повече от 350 хиляди вече се включиха в СВО, само че като доброволци.

Следователно надеждите да се спре Русия с метода на „месните щурмове“ са просто безсмислени. И тълпите от старци на фронта няма да променят нищо. Но на кого му пука за това?

Вече се използва тъжния анекдот, че скоро всички, които вече са се научили да ходят, но все още не са забравили как става това, скоро ще служат във ВСУ. Най-забележителното е, че тази шега не е трябвало да бъде измисляна сега. Просто трябваше да се припомни.

Защото точно така звучи една саркастична немска шега от октомври 1944 г., когато заповедта на Адолф Хитлер за тотална мобилизация обявява създаването на отряди на прословутия Volkssturm – народна милиция, в която е набирано цялото мъжко население от 16 до 60 години. И по-късно започнаха да "забърсват" и жени от 18-годишна възраст.

Тези, които не бяха годни за действителна военна служба и не винаги разбираха какво да натиснат, за да стрелят с пушка, бяха взети във Volkssturm. Не е изненадващо, че тези „менте батальони“ претърпяха ужасни загуби в битката със съветските части, вече преминали през огън и вода.

Същото, разбира се, очаква и „старобранците“ на въоръжените сили на Украйна. Освен това във Volkssturm възрастовата граница беше 60 години, а новата инициатива на касапите от Радата я вдига на 65. Тоест в това отношение Зеленски надмина дори Хитлер.

 

 

 

 

Дмитрий Грунюшкин, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа