"Хамас" отказа да дава информация за пленниците, докато Израел не спре нападенията срещу Газа

"Хамас" отказа да дава информация за пленниците, докато Израел не спре нападенията срещу Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2023
  • Share:

Палестинското движение "Хамас" обяви, че няма да обсъжда съдбата на пленниците от израелската армия, докато Израел не прекрати "агресията" си срещу ивицата Газа, предаде Ройтерс.

 

 

"Нашето становище за пленниците от израелската армия е ясно: то е свързано с (евентуална) размяна на пленници и ние няма да го обсъждаме, докато Израел не сложи край на агресията си срещу Газа и палестинците", заяви Осама Хамдан, представител на "Хамас", говорейки от Ливан, където живее в изгнание, на излъчена на живо по телевизията пресконференция.

"Хамас" иска да си осигури освобождаването на палестински затворници от израелските затвори, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

По отношение на цивилните заложници - които Хамдан нарече "гости" - "Хамас" е във връзка с различни страни, включително Египет, Катар, Иран, Турция, Китай и Русия, добави той.

Движението "Хамас" е заинтересовано от връщането на отвлечените в родните им страни, заяви Хамдан. Но по думите му това зависи от "обстоятелствата, свързани със сигурността".

Германия призова да се прави разлика между терористи и мирни граждани

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок увери Израел в пълната солидарност на Германия в борбата срещу терора на "Хамас", но едновременно с това призова международната общност да окаже повече подкрепа за мирното население в ивицата Газа, предаде ДПА.

"За Германия сигурността на Израел не подлежи на обсъждане", каза министърката от Зелените днес по време на срещата за мир в Близкия изток в египетската столица Кайро. "Това, което също е ясно, е, че извършителите на този терор не представляват палестинския народ. Те представляват единствено себе си. Те говорят на езика на терора", заяви Бербок.

"Моля всички винаги да правят разлика между терористи и мирни жители", подчерта Бербок и допълни, че не бива да се разпалват пламъците на омразата, тъй като "Хамас" цели именно това, за да може да се разраснат конфликтът и разделението. "Този терористичен план не бива да проработва", каза тя. Борбата срещу "Хамас" трябва да бъде водена, обръщайки възможно най-голямо внимание на хуманитарната ситуация, уточни Бербок.

Германия увеличи хуманитарната помощ за Газа до 50 милиона евро, отбеляза още германската външна министърка. "Призоваваме всички останали, включително и страните от региона, да се присъединят към каузата, за която вече споменах".

Бербок призова за нов мирен процес, който да позволява на народите на двете страни да живеят мирно и в безопасност, един до друг, в две независими държави. "Това може да звучи много далечно, но само справедливото и трайно решение ще се счита за категорична победа над "Хамас" и ръководството му, основано изцяло на пълното отхвърляне на човечността и дипломацията", обясни Бербок.

Агенции на ООН призоваха за спиране на огъня и хуманитарен достъп до цяла Газа

"Призоваваме за хуманитарно примирие и за предоставянето на незабавен и неограничен хуманитарен достъп до цялата територия на Газа, за да могат хуманитарните организации да достигнат до нуждаещите се цивилни, да спасят човешки животи и да предотвратят по-нататъшно човешко страдание", се казва в обща декларация на Програмата на ООН за развитие, Фонда на ООН за населението, Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Световната програма по прехраната и Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.

 

"Потоците от хуманитарна помощ трябва да бъдат мащабни и устойчиви и да позволят на всички жители на Газа да съхранят достойнството си."

Станете почитател на Класа