ISW: Русия поднови настъплението към Авдеевка въпреки загубите, има малък напредък

ISW: Русия поднови настъплението към Авдеевка въпреки загубите, има малък напредък
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2023
  • Share:

Геолокационни изображения, публикувани на 20 октомври, показват, че руските войски са напреднали леко на запад от Красногоровка (5 км северно от Авдеевка)

 

 

 

"На 20 октомври руските войски са подновили настъплението си в района на Авдеевка и имат малък напредък". Това посочва в последния си доклад базираният във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW), предава "Фокус".

Според военните анализатори първата руска настъпателна операция в района на Авдеевка на 10 октомври е довела до значителни загуби на техника, но руските сили са се прегрупирали и са възобновили офанзивата.

Според анализаторите или руските сили вярват, че могат да превземат Авдеевка или руското военно командване дава приоритет на настъпателните операции и не отчита значителните загуби на техника и личен състав.

Геолокационни изображения, публикувани на 20 октомври, показват, че руските войски са напреднали леко на запад от Красногоровка (5 км северно от Авдеевка).

Руски военни блогъри и украински военен наблюдател твърдят, че руските сили са превзели украински укрепен пункт близо до Терикон североизточно от Авдеевка, напреднали са до жп гарата северно от града.

Друг виден руски военен блогър твърди, че руските сили са атакували неуспешно на 6 км западно от Авдеевка до Степное (8 км северозападно) и близо до Новокалиново (11 км северозападно).

Военни блогъри твърдят, че руските войски са напреднали до един километър по линията Степное-Бердичи (8-10 км северозападно от Авдеевка) на 19 октомври, а боят е продължил близо до Бердичи на 20 октомври.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отразили руски атаки при Авдеевка, Новокалиново, Степное, Первомайски (11 км югозападно от Авдеевка) и Северни.

Генералният щаб на Украйна съобщи на 20 октомври, че през последното денонощие край Авдеевка украинските войски са повредили и унищожили почти 50 руски танка и над 100 бронирани машини.

Украинските войски, действащи в района на Авдеевка, съобщиха на 20 октомври, че украинските сили са унищожили 200 руски бронирани машини през последните четири дни.

Началникът на областната военна администрация Виталий Барабаш е заявил, че руските войски се опитват да ремонтират повредената техника на полето.

Кадри, публикувани на 20 октомври, показват как украинските сили поразяват руска термобарична артилерийска система ТОС-1 близо до Авдеевка.

Руски военен блогър е съобщил, че ефективността на руския контрабатареен огън край Авдеевка е била намалена поради лошите комуникации и невъзможността да се натрупат боеприпаси преди офанзива.

Основни констатации на ISW за 20 октомври:

- На 20 октомври руските войски подновиха офанзивата си в района на Авдеевка и постигнаха малък напредък, което показва, че руските военни командири остават ангажирани с настъпателни операции в района въпреки значителните загуби в техника и личен състав.

- На 20 октомври украинските войски продължават по-големи от обичайните сухопътни операции на източния (левия) бряг на Херсонска област и са потвърдили присъствието си в населено място на източния бряг на Днепър.

- Руски и украински източници продължават да показват, че руските части, защитаващи източния бряг на Херсонска област, са сравнително по-малко способни от други руски сили на други места на фронта.

- Украинските войски продължават контранастъпателните операции край Бахмут и в западната Запорожка област, но не потвърждават настъплението.

- На 19 октомври руският президент Владимир Путин посети щаба на Южния военен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон, Ростовска област, за да обсъди с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов бойната обстановка в Украйна.

- Руските войски проведоха настъпателни операции по линията Купянск-Сватово-Кременная, близо до Бахмут, около Авдеевка, западно от Донецк, близо до границата на Донецко-Запорожка област и в западната част на Запорожка област, като са постигнали ограничен напредък в някои райони.

- Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин е заявил на 20 октомври, че руските власти трябва да лишат мигрантите от придобитото им руско гражданство, ако не искат да се бият в Украйна.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа