Разузнаването на САЩ: Русия се опитва да провали демократичните избори по света

Разузнаването на САЩ: Русия се опитва да провали демократичните избори по света
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2023
  • Share:

Според доклада Москва използва шпиони, социални медии и руски държавни медии, за да подкопае общественото доверие в честността на демократичните избори по света

 

 

 

Съединените щати публикуваха в петък оценка на американското разузнаване, изпратена до повече от 100 държави, според която Москва използва шпиони, социални медии и руски държавни медии, за да подкопае общественото доверие в честността на демократичните избори по света, посочва Reuters, цитирана от "Фокус".

"Това е глобален феномен", се посочва в оценката. "Нашата информация показва, че висши руски правителствени служители, включително Кремъл, виждат стойност в този вид операции за влияние и ги възприемат като ефективни."

Високопоставен служител на Държавния департамент, който информира репортери при условие за анонимност, заяви, че Русия е била насърчена да засили своите операции за влияние върху изборите от успеха си в разширяването на дезинформацията за изборите в САЩ през 2020 г. и пандемията от COVID-19.

"Успехът ражда повече и ние определено виждаме изборите в САЩ като катализатор", коментира служителят.

Публикуването на оценката идва на фона на сериозно напрежение между Съединените щати и Русия заради войната на Москва срещу Украйна и редица други въпроси.

Оценката е изпратена от Държавния департамент на САЩ до повече от 100 посолства на САЩ в Америка, Европа, Азия и Африка за разпространение до приемащите правителства.

Докладът представлява най-новият ход на Вашингтон да се бори с това, което според него са усилията на Москва "да сее нестабилност" в демократичните страни, като представя изборите като "нефункционални, а произтичащите от тях правителства като нелегитимни".

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа