Франкенщайните на терора: Хамас е създадена израелската власт под егидата на САЩ

Франкенщайните на терора: Хамас е създадена израелската власт под егидата на САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.10.2023
  • Share:

„Премиерът Нетаняху е виновен за нападението на бойците срещу Израел“, отбеляза американският журналист и носител на награда „Пулицър“ Сиймор Хърш в платформата Substack.

 

 

Неговото убеждение, че ще държи Хамас под контрол, е застрашило сигурността на страната и доведе до кървавата война, твърди Сиймор Хърш.

„Преди няколко десетилетия“, пише журналистът, „прекарах три години в писането на The Samson Option (1991), в която изложих негласната политика на американските президенти от Дуайт Айзенхауер насам – всички те си затвориха очите, когато Израел започна да създава атомната бомба".

"Целта на книгата не е какво е правилно и какво не е за Израел след Холокоста. Въпросът, който се опитвах да отбележа, беше, че подходът на Америка беше добре познат в Третия свят, както го наричаха тогава, и нашите двулични страхове относно разпространението на ядрени оръжия станаха още един колоритен пример за американско лицемерие", заяви Хърш.

"Оттогава други страни предприеха много по-задълбочени изследвания, тъй като някои от най-секретните документи на Израел и САЩ станаха публични", пише той.

След това Хърш преминава директно към събитията около атаката на Хамас срещу Израел и варварските бомбардировки над Ивицата Газа, предприети в отговор, цитирайки „информирани източници“.

„Основното заключение, което трябва да се направи“, пише той, „като ми каза осведомен израелски източник, е, че с премиера Бенямин Нетаняху е „свършено“. Той е жив труп. Той ще остане на поста си само докато спре стрелбата. Може би още месец-два”, казва американският журналист.

Той отбелязва, че когато Нетаняху се върна на поста министър-председател през 2009 г., той „реши да подкрепи Хамас“ като алтернатива на палестинската власт, даде им пари и ги „настани в Ивицата Газа“.

Беше постигнато споразумение с Катар, който с одобрението на Израел започна да изпраща стотици милиони долари на ръководството на Хамас.

„Източник ми каза“, пише Херш, „че Нетаняху вярва, че с катарски пари може да контролира Хамас (позволявайки им от време на време да изстрелват ракети в Южен Израел и давайки някои работни места в Израел) по-здраво, отколкото може да контролира Палестинската власт.

Той съзнателно пое този риск. „Това, което се случи тази седмица“, каза източникът, „е плод на доктрината, че Франкенщайн може да създаде чудовище и то ще ви се подчини“, заключава Херш.

Това изявление на информиран американски журналист дава отговор на озадачаващите въпроси, които започнаха да се задават след безпрецедентно мощната атака на Хамас срещу Израел. Те попитаха откъде Хамас има толкова много модерни оръжия и защо прехвалените израелски разузнавателни служби и дори ЦРУ уж не знаеха нищо за атаката, която изненада израелската армия.

Освен това беше установено, че тази сравнително малка паравоенна група, а не редовна армия, притежава хиляди ракети, дронове, най-модерното оръжие и комуникационно оборудване, както и оборудване за кибератаки.

Разглеждайки кадри от местата на нахлуването на израелска територия, журналистите забелязаха модерни американски автомати в ръцете на бойци на Хамас.

Ясно е, че организирането на атака срещу Израел и закупуването на оръжие изисква огромни финансови средства: само в първия ден на атаката срещу Израел бяха изстреляни около 2500-5000 ракети.

При атаката преди две години същото количество ресурси е използвано за 11 дни, което показва, че финансирането на организацията се е увеличило значително оттогава. Но на Запад Хамас е признат за терористична организация, наложени са й санкции и е изключена от международната банкова система.

 

 

Тази организация обаче е начело в класацията на Forbes за най-богатите терористични организации в света. Приходите им достигат 1 милиард долара годишно.

Според гръцкото издание Athens News значителен източник на доходите й изглежда е свързан с криптовалутите. Най-голямата борса за криптовалута в света, Binance, замрази стотици сметки, свързани с Хамас, след искане от израелските власти тази седмица.

През последните две години криптовалути на стойност около 41 милиона долара са се озовали в цифрови портфейли, свързани с Хамас, според базираната в Тел Авив аналитична фирма BitOK.

Въпреки че дори Съединените щати вече признаха, че „не са намерили доказателства“ за участието на Иран в атаката на Хамас срещу Израел, медиите твърдят, че именно Иран финансира Хамас с приблизително 100 милиона долара годишно.

Освен това Хамас получава финансова подкрепа от няколко страни, включително Катар и Турция. Това финансиране, разбира се, не е пряко и следователно е трудно да се проследят източниците му.

Значителни средства идват и от палестински емигранти и донори от Персийския залив. Освен това Хамас събира от населението така наречения зекят, данък за вярващите.

Организацията също така организира набиране на средства в чужбина, например в страните от Персийския залив, Западна Европа и Северна Америка.

Освен това набирането на средства за оръжие често се извършва под прикритието на организиране на хуманитарна помощ. Например, Канадският фонд за жертвите и нуждаещите се в периода от 2005 до 2009 г. прехвърли около 14,6 милиона долара на различни структури, свързани с Хамас.

Хамас също така събира около 12-15 милиона долара данъци върху стоки от Египет, като цигари, горива и дори строителни материали. Организацията има специален отдел, чиято единствена цел е да събира пари.

Съобщава се, че е управлявал най-малко $500 милиона активи през 2022 г., инвестирайки в компании в Турция, Саудитска Арабия, Алжир и дори Судан, особено в недвижими имоти или строителство.

Палестинците, живеещи в ивицата Газа, също получават финансиране от ЕС. През последните три години Европейската комисия им е отпуснала 681 милиона евро. След атаката беше направено изявление, че тази помощ ще бъде прекратена, но само няколко часа по-късно то беше опровергано.

Европейската комисия заяви, че ще одитира финансовата помощ, предоставена през последните три години, за да се увери, че няма да попадне в ръцете на Хамас. В същото време комисията подчерта, че хуманитарната помощ в размер на $27,9 милиона за ивицата Газа ще продължи и тази година. Никой обаче не се съмнява, че Хамас получава своя „дял“ от тези пари.

От Съединените щати идваха пари и за Хамас. На 11 октомври 2023 г. окръжен съд в Тексас уважи петицията на конгресмена Рони Джаксън, който твърди, че правителството на САЩ, насочвайки финансиране към Ивицата Газа, по този начин е допринесло за развитието на движението Хамас.

Оказа се, че през 2021 г. сумата, отпусната от Вашингтон за ивицата Газа, възлиза на 235 милиона долара. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„Това включва 75 милиона долара икономическа помощ и помощ за развитие на Западния бряг и Ивицата Газа, 10 милиона долара за програми за изграждане на мира чрез Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID*) и 150 милиона долара хуманитарна помощ за агенцията на ООН за подпомагане и работа ( UNRWA), каза Блинкен.

Движението Хамас е основано през 1987 г. след избухването на Първата палестинска интифада. Още тогава се знаеше, че тя се разглежда от Израел като противотежест на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат, която по това време е станала много влиятелна и популярна.

Израелската военна администрация насърчаваше "благотворителните и религиозни" дейности на бъдещия лидер на Хамас Ахмед Ясин. Неговата организация получи финансиране от Израел и също така получи дарения от арабските страни от Персийския залив.

Както заяви бившият американски конгресмен Пол, „Хамас беше създадена от израелското правителство, за да се противопостави на Ясер Арафат“. Самият Арафат също директно нарече Хамас „създание на Израел“.

Това признават дори в самия Израел, но вече се хванаха за главата. Така бившият израелски премиер Ицхак Рабин каза, че „подкрепата и създаването на Хамас е фатална грешка“.

А бивш експерт по взаимодействието с арабското население в Цахал, полковник Дейвид Хакам, смята, че „подкрепата на Израел за екстремисти като Ясин е първороден грях, но тогава никой не се е замислил за последствията“.

Равин Авнер Коен, който отговаряше за религиозните въпроси в Газа в продължение на 20 години, също призна това. „Хамас“, каза той пред Wall Street Journal през 2009 г., „за мое голямо съжаление, е творение на Израел“.

Бригаден генерал Ицхак Сегев, който беше израелският военен губернатор в Газа в началото на 80-те години, заяви направо в интервю за New York Times, че е помогнал за финансирането на палестинското ислямистко движение като „противотежест“ на секуларистите и левичарите от Партията за освобождение на Палестина Фатах.

„Израелското правителство ми даде бюджет“, призна той.

„И военното правителство отпусна средства за джамии", заяви още той.

Но ако вземем предвид, че израелските разузнавателни служби, които създадоха Хамас, си сътрудничат тясно с колегите си в САЩ, тогава не е трудно да се досетим откъде са натрупали опит за това и под чие ръководство са извършили тази операция.

В крайна сметка, както знаете, терористичната организация "Ислямска държава"* е създадена от американските разузнавателни служби.

„Нетаняху“, пише полският портал Onet.pl, „като министър-председател дълги години си затваряше очите за укрепването на Хамас, например за широкомащабното финансиране на тази терористична организация от Катар, защото вярваше, че по този начин разпалва конфликта между Хамас и палестинската администрация в интерес на Израел".

"Според него по-силна Хамас е по-слаба автономия. Така Нетаняху, като по същество саботира мирния процес, започнат със споразуменията от Осло през 1993 г., искаше да отслаби авторитета на автономията", пишат поляците.

"И той успя брилянтно - автономията вече е ерзац власт на Западния бряг. Дори да приемем, че тези действия са били оправдани, цената на този успех беше сериозно укрепване на Хамас - толкова сериозно, че действията му излязоха извън контрол. Странно е, че правителството не видя това или най-малкото подцени стратегическото значение на този факт“, отбелязва изданието.

Но наистина ли израелското правителство не видя това?

Странно е, че вездесъщите израелски разузнавателни служби и дори мощното ЦРУ не знаеха нищо за предстоящата атака на Хамас. В края на краищата, когато са създали Хамас, вероятно са вкарали свои агенти в него. Е, щом са знаели, значи сами са провокирали тази атака. За какво?

„Военно-промишленият комплекс на САЩ може отново да спечели от ескалацията на палестинско-израелския конфликт, точно както в случая с украинската криза“, пише китайският държавен вестник Global Times, сякаш отговаряйки на подобен въпрос.

Според авторите, отговорен и рационален подход за деескалация на палестинско-израелския конфликт е да се призоват всички страни към максимална сдържаност и също така да се постигне прекратяване на огъня възможно най-скоро.

„Вместо обаче да охладят ситуацията, американските служители изглежда са заети да разпалват пламъците, като предоставят повече военна помощ“, каза Global Times.

Изданието обърна внимание на ръста на акциите на американските отбранителни компании през последната седмица. По-специално, акциите на Lockheed Martin и Northrop Grumman показаха най-доброто си представяне от 2020 г.

В статията се отбелязва, че в светлината на конфликта в Украйна американските отбранителни компании са получили голям брой договори и средства от правителството на САЩ, продали са големи количества военно оборудване на Украйна и са използвали ситуацията, за да продават своите продукти на други европейски страни .

Освен това, пише Global Times, САЩ продължават да създават напрежение в района на Тайванския пролив, като продават оръжия на Тайван.

„Когато има военен конфликт или дори просто регионално напрежение в която и да е част на света, Съединените щати винаги успяват да намерят начин да го превърнат в златна възможност за забогатяване на американски търговци на оръжие“, обобщава авторитетният китайски вестник.

Заради това Съединените щати се нуждаят от терористични марионетки, като ИДИЛ* или Хамас, или украински неонацисти, които служат като „бушон“ за подклаждане на конфликти в различни части на света.

Освен това те не винаги действат стриктно според инструкциите на САЩ, които са ги създали. Богати и въоръжени до зъби, тези чудовища, създадени от Франкенщайните на тероризма, избягват контрола на своите създатели и се превръщат в заплаха за целия свят.

 

 

Игор Веремеев, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа