САЩ наложиха вето върху резолюция на Съвета за сигурност, осъждаща войната между "Хамас" и Израел

САЩ наложиха вето върху резолюция на Съвета за сигурност, осъждаща войната между "Хамас" и Израел
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.10.2023
  • Share:

Проекторезолюцията, внесена от Бразилия, бе подкрепена от 12 от общо 15 страни в Съвета. В нея се призовава за хуманитарни паузи за доставка на помощи за ивицата Газа и се осъжда насилието срещу цивилни

 

 

САЩ наложиха вето върху внесена от Бразилия проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, осъждаща войната между палестинското ислямистко движение "Хамас" и Израел и "ужасните терористични атаки" на "Хамас", предадоха Франс прес и БТА.

Проекторезолюцията бе подкрепена от 12 от общо 15-те страни в Съвета за сигурност. Две държави - Русия и Великобритания - се въздържаха, а Съединените щати гласуваха "против".

Така САЩ наложиха вето на проекторезолюцията, призоваваща за хуманитарни паузи в конфликта между Израел и "Хамас", с които да бъде гарантирана доставката на хуманитарна помощ за ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Гласуването по изготвения от Бразилия документ беше отлагано на два пъти през последните два дни, на фона на опитите на САЩ да посредничат за гарантирането на достъп до ивицата Газа за доставка на хуманитарна помощ.

В отхвърления документ се съдържа и осъждане на всички форми на насилие срещу цивилни.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви след гласуването, че американският президент Джо Байдън е в региона на Близкия изток и полага дипломатически усилия. Томас-Грийнфийлд изтъкна, че трябва да бъде даден шанс на дипломацията да реши ситуацията. Освен това тя разкритикува проекторезолюцията, като обърна внимание на обстоятелството, че в текста на документа не се казва нищо за правото на Израел да се отбранява.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа