ЕП: Европейските санкции нанасят удари върху путинизма

ЕП: Европейските санкции нанасят удари върху путинизма
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.10.2023
  • Share:

Руската икономика се превръща във военна, но производството на оръжия не носи просперитет за хората, смята комисар Рейндерс

 

 

Нито една санкция не е поставила авторитарен режим "на колене", но ги кара да търсят скъпи алтернативи, а европейските мерки нанасят "удари върху путинизма". Това беше коментирано в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург по-рано днес (17 октомври). Европейските депутати ще гласуват резолюция с насоки към останалите европейски институции по време на пленарната сесия през ноември.

Страните от ЕС наложиха ограничителни мерки в общо 11 пакета, като последният беше одобрен през пролетта на 2023 година. Чрез тях беше наложено петролно ембарго, ограничен бе достъп до стоки с възможна двойна употреба и нови технологии, както и други санкции за руската икономика.   

По време на дебатите относно ефективността на санкциите срещу Русия, въведени от ЕС заради войната в Украйна, комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейнедрс коментира, че руската икономика се превръща във военна икономика, но "производството на оръжия няма да донесе просперитет на руснаците".

 

Снимка: Bloomberg LP

 

 

 

Русия много внимателно публикува данни за състоянието на икономиката си, но е видно, че санкциите на ЕС дават резултат, обобщи комисарят. Той допълни, че едно от най-големите предизвикателства обаче е, как да бъдат избегнати "пробивите" в мерките и начините Русия да ги заобиколи. От трибуната на ЕП Рейндерс анонсира, че се водят разговори за ограничаването на начините за заобикаляне на вторичните санкции и ЕК обновява насоките за изпълнение на мерките.

Рейндерс отчете, че приходите в руския бюджет от продажбата на петрол и природен газ намаляват, а разходите за войната - растат. През тази година се очаква бюджетният дефицит да бъде 1,7 трилиона рубли (почти 17,5 млрд. долара). Блокираните средства на руската централна банка в размер на 300 млрд. евро, оказват натиск върху рублата, което кара властите да предприемат допълнителни мерки.

Действията на централната банка стават все по-рестриктивни в опит за ограничаване на инфлацията (която достигна 6% през септември), беше частично върнат и капиталовия контрол.

Сред мерките за стабилизиране са и изземването на активите на чужди инвеститори, което пък ще забави възстановяването на доверието в руската икономика за дълго време, каза още Рейндерс.

Санкциите нанасят удари на "путинизма"

По време на дебатите голяма част от европейските депутати отхвърлиха тезата, че санкциите не работят и в пленарната зала се чуха предложения за още по-тежки ограничения - забрана за внос на втечнен газ от Русия, намаляване на тавана на цената на петрола от 60 на 30 долара за барел, както и ограничаване на движението на руски петролни танкери и задължителни застраховки и централизиран контрол за изпълнението на санкции.

Депутати предложиха още мерки и срещу търговията с руски диаманти, за които намекна преди дни и белгийския премиер Александър де Кроо, както и срещу руската ядрена корпорация "Росатом" и патриарх Кирил. Поискано беше и разширяването на санкциите срещу Беларус, като президентът Александър Лукашенко беше определен като "съучастник" на Русия в тази война.

Дидие Рейндерс обаче отбеляза, че не е толкова важно колко санкции се налагат, а как те се спазват, както и че се работи с трети страни, за да бъдат ограничени възможностите на Русия да финансира войната си.

Военният бюджет на Русия за 2024 година се увеличава със 70%, средствата хазната намаляват, но Москва продължава да води война, коментираха още европейските депутати. Някои от санкциите са довели до обратен ефект - замразяването на активи например върна активи за 50 млрд. евро обратно в Русия.

За малка част от европейските депутати обаче санкциите по-скоро вредят на европейската икономика, отколкото на Русия, сочейки ръста на инфлацията в общността. Те не помагат на Украйна и трябва да бъдат премахнати, коментираха още от трибуната на ЕП.

Станете почитател на Класа