Германия приканва Англия да постигне подобрено търговско споразумение за Brexit

Германия приканва Англия да постигне подобрено търговско споразумение за Brexit
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.10.2023
  • Share:

Германският министър на финансите отправи открита покана към Обединеното кралство „за постигане на нова сделка за подобряване на търговските отношения след Брекзит, която ще намали търговските бариери и пречките в ежедневния бизнес живот".
Кристиан Линднер каза пред BBC: „Това е постоянна покана за Обединеното кралство: ако искате да засилите търговските си отношения с ЕС, обадете ни се. Ние наистина ценим Обединеното кралство и неговите ценности, неговите хора и аз наистина, наистина бих оценил, ако можем отново да засилим търговските отношения."
Коментарите му ще бъдат изненада за заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, който договори търговското споразумение за Брекзит, и отварят вратата пред лидера на лейбъристите Кийр Стармър, който каза, че ще търси „много по-добри отношения с ЕС, ако спечели следващите общи избори".
Шефчович настоя „Сделката за Брекзит няма да бъде поставена в шредера". Той също така се противопоставя на призивите на автомобилната индустрия в Обединеното кралство и ЕС за тригодишно спиране на митата, планирано да влезе в сила през януари, върху износа на електрически автомобили. Предполага се обаче, че той може да се съгласи на едногодишно отстраняване като компромис.
Линднер каза „Брекзит е създал препятствия в ежедневния бизнес живот" и прави търговията с Обединеното кралство по-трудна. В ежедневието на германските корпорации има нови препятствия след Брекзит. Не мисля, че Обединеното кралство печели от Брекзит", каза той.
Експерти казаха, че дори без цялостен преглед на сделката за Брекзит, има начини за намаляване на бариерите.
Камарата на лордовете на Обединеното кралство идентифицира 72 области, в които могат да бъдат направени подобрения по-рано тази година, включително по-лесни визови режими за турнета на музиканти и театрални изпълнители, връщане към взаимното признаване на квалификациите за професионалисти, като счетоводители, и разхлабване на правилата за гостуване на ученици.
Коментарите на Линднер са първите от една от най-големите икономики в ЕС, които предполагат, че сделката за Брекзит, договорена от Борис Джонсън и Дейвид Фрост, също вреди на бизнеса в ЕС. Има опасения, че германската икономика е преминала към „бавна цесия", като се очаква тя да се е свила с 0,4% тази година в резултат на високата инфлация, високите цени на енергията и слабата международна търговия.
Правителството прогнозира растеж от 0,4% за 2023 г. в своята априлска прогноза, но слабостта в индустриалния сектор и най-високите лихвени проценти от десетилетие предизвикват страхове от нова рецесия тази година в най-голямата икономика в еврозоната.
Германия е вторият по големина търговски партньор на Обединеното кралство, според статистиката на правителството на Обединеното кралство, публикувана през септември, като представлява 8% от общата търговия на Обединеното кралство. Ежедневните разходи за извършване на търговия обаче се промениха с митнически и стандартни документи и сертифициране, необходими след като Обединеното кралство напусна единния пазар.
Автомобилната индустрия призова за тригодишно спиране на предстоящите мита, но ЕС е разделен. Комисарят, отговарящ за вътрешния пазар, Тиери Бретон, наскоро каза пред Guardian, че не може да предложи специална защита за една индустрия пред друга.
Критиците казват, че автомобилната индустрия е виновна, а не сделката за Брекзит, защото не е ускорила производството на химикали, необходими за производството на батерии за електрически мотори и е позволила на китайските конкуренти да откраднат състезанието.
Говорител на правителството на Обединеното кралство каза: „Споразумението за търговия и сътрудничество е най-голямата в света сделка за свободна търговия с нулеви тарифи и нулеви квоти. То осигурява достъп до пазара на Обединеното кралство в ключови сектори на услугите и отваря нови възможности за бизнеса на Обединеното кралство по целия свят. Следвайки рамката на Windsor, както Обединеното кралство, така и ЕС публично се ангажираха да увеличат още повече възможностите на TCA."
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа