Твърдо-десните републиканци в Конгреса са против помощ за Украйна и май те управляват

Твърдо-десните републиканци в Конгреса са против помощ за Украйна и май те управляват
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.10.2023
  • Share:

Джоан Е Греве
Докато критикуваше Кевин Маккарти за ръководството му на конференцията на републиканците в Камарата (Конгреса) миналата седмица, крайно десният конгресмен Мат Гетц обвини тогавашния говорител, че е сключил „тайна странична сделка" с Джо Байдън за предоставяне на допълнително финансиране на Украйна на фона на продължаващата й война срещу Русия. „Става все по-ясно за кого вече работи говорителят на Камарата и това не е републиканската конференция", каза в реч Гетц, който представлява солидния републикански район във Флорида.
Ден след тази реч, Маккарти беше без работа, превръщайки се в първия говорител на Камарата в историята на САЩ, който някога е бил изгонен от поста. Въпреки че Маккарти отрече съществуването на странична сделка, оплакванията на Гетц подчертаха как финансирането за Украйна бе един от най-трудните въпроси по време на краткия и спорен мандат на бившия говорител.
Тъй като философията на Доналд Тръмп „Америка на първо място" придоби популярност сред републиканците, антиукраинските настроения се разпространиха в основата на партията, а сега и в залите на Конгреса. Въпреки че двупартийната подкрепа за Украйна остава стабилна в Сената, мнозинството от републиканската конференция в Камарата изглежда скептично, ако не и напълно враждебно настроено към идеята за повече финансиране.
Тази динамика допълнително усложни и без това трудната задача на републиканците в Конгреса да изберат нов председател, тъй като всеки кандидат за председател трябва да преговаря с крайно десните законодатели, които категорично се противопоставят на още финансиране за Киев. Тези законодатели превърнаха финансирането на Украйна в основен приоритет при търсенето на нов спикър и това напрежение повдига сериозни въпроси относно това дали Конгресът ще може да одобри друг пакет от помощи, особено сега, когато голяма част от вниманието им се насочи към войната между Израел и Хамас. Ако законодателите не могат да приемат повече финансиране, поддръжниците на Украйна предупреждават, че последствията могат да бъдат смъртоносни.
Нарастващата опозиция срещу финансирането на Украйна сред републиканците изглежда е пряк отговор на подхода на Тръмп към външната политика, който резонира дълбоко с по-изолационистката фракция на неговата партия. Тази философия разочарова републиканците от истаблишмънта, които приемат традиционната визия на партията за дипломация, спомняйки си дните на Роналд Рейгън, използващ военната и икономическата мощ на страната, за да се бори с комунизма в чужбина. „Републиканците някога се изправиха срещу комунизма и главорези като Владимир Путин, но е жалко, че не всеки републиканец говори открито срещу това, което Русия прави на Украйна", каза Гънър Рамер, говорител на групата Републиканци за Украйна.
Според проучване на CBS News/YouGov, проведено миналия месец, само 39% от републиканците сега вярват, че САЩ трябва да изпратят оръжия на Украйна, което представлява спад от 10 пункта в подкрепата от февруари. По въпроса за изпращане на помощ и доставки за Украйна, 50% от републиканците подкрепят идеята, докато 50% са против. За разлика от тях 86% от демократите и 63% от независимите избиратели подкрепят изпращането на помощ и доставки за Украйна.
„Мисля, че това е нещо отгоре надолу. Признаваме, че Доналд Тръмп изпревари Републиканската партия. Това, което Доналд Тръмп се докосна, е тази изолационистка част от Републиканската партия и мисля, че това влияе на начина, по който републиканските избиратели подхождат към въпроса." каза Рамър.
Когато Камарата на представителите гласува миналия месец законопроект за предоставяне на 300 милиона долара финансиране за програма за обучение и оборудване на украински бойци, мнозинството от Републиканската конференция - 117 членове - се противопоставиха на законодателството. Гласуването представляваше решаваща повратна точка, тъй като твърдо десни законодатели като Гетц умоляваха лидерите да блокират всеки законопроект, който няма подкрепата на мнозинството от републиканската конференция.
В изявление, обясняващо несъгласието си срещу законопроекта, конгресменът Джон Къртис от Юта, републиканец, който преди това показа подкрепа за Украйна, призова администрацията на Байдън да формулира ясна стратегия за победа над Русия и да уточни как се използват средствата. „Подкрепям Украйна във войната им, подкрепям продължаващото финансиране на техните усилия, но това са основни въпроси, които всяка организация би задала при сделка. За да продължи да харчи долари на данъкоплатците на Юта, Конгресът трябва да получи гаранции по тези въпроси" каза Къртис.
Въпреки че Маккарти подкрепяше помощта за Украйна, той използва властта си на спикър, за да осигури някои победи за контингента „Америка на първо място" на своята конференция. Когато украинският президент Володимир Зеленски посети Капитолийския хълм миналия месец, Маккарти му отказа възможността да изнесе съвместно обръщение към Конгреса.
Когато Конгресът се бореше в края на миналия месец да избегне затварянето на правителството, Маккарти представи законопроект за временни разходи, който не включваше допълнително финансиране за Украйна. Версията на Сената на временния законопроект, който в крайна сметка беше отложен в полза на предложението на Маккарти, включваше 6 милиарда долара помощ за Украйна и това вече беше доста под 24 милиарда долара, поискани от Байдън през август.
Поддръжниците на Украйна предложиха редица идеи за улесняване на приемането на друг пакет от помощи през Конгреса, като например включване на парите в по-широк законопроект, осигуряващ финансиране за Тайван и сигурността на границите. Тъй като републиканците в Камарата на представителите са нетърпеливи да одобрят повече финансиране за Израел след атаките на Хамас миналия уикенд, членовете на двете партии предложиха съвместен пакет от помощ за Украйна и Израел.
Твърдодесните законодатели твърдо се противопоставиха на идеята за украинско-израелски пакет, но подобен законопроект може да осигури някакво политическо покритие за следващия републикански спикър.
Друга идея, предложена от някои привърженици на Украйна в Конгреса, включително републиканския сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина, включва приемането на много по-голям пакет от помощи за подкрепа на Киев през следващата година – като по този начин се избягва още една проточена борба по въпроса до след изборите през 2024 г.
Часовникът тиктака. Украйна не може безкрайно да продължи настоящите си усилия без повече помощ и продължителното забавяне може да застраши нейните военни и хуманитарни мисии. Ако това се случи, крайнодесните републиканци, които се противопоставят на помощта за Украйна, може скоро да започнат да виждат как политическата вълна се обръща срещу тях, което може да доведе до промяна в сърцата им.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа