Президентът на Армения одобри ратифицирането на Римския статут на МНС

Президентът на Армения одобри ратифицирането на Римския статут на МНС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.10.2023
  • Share:

Президентът на Армения Ваагн Хачатурян подписа приетия от парламента закон за ратифициране на Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), според информация, публикувана на уебсайта на лидера.
„На 13 октомври президентът на Армения Ваагн Хачатурян подписа закона за ратифициране на Римския статут на Международния наказателен съд", се казва в съобщението.
На 3 октомври арменският парламент гласува за ратифициране на Римския статут на МНС. За решението гласуваха 60 депутати, а 20 бяха против. Опозиционните фракции "Армения" и "Имам чест", които бойкотираха обсъждането на темата, се върнаха в залата и гласуваха против. Те подчертаха, че приемането на документа няма нищо общо с интересите на Армения и преследва геополитически цели.
Москва нарече присъединяването на Армения към Римския статут „абсолютно неприятелска стъпка". Според руския заместник-министър на външните работи Михаил Галузин, „МНС, който преди време издаде заповеди за арест на представители на висшето ръководство на Русия, няма нищо общо с правосъдието, а е политизирана прозападна структура, която изпълнява заповеди за преследване на нежелани от Запада". Галузин посочи „Тези заповеди за арест са абсолютно правно нищожни".
На свой ред арменският премиер Никол Пашинян заяви, че Ереван не променя вектора на външната си политика. Той отбеляза, че въпросът за ратифицирането на Римския статут по никакъв начин не е насочен срещу Русия и е бил поставен преди МНС да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Според него Римският статут дава възможност за регулиране на отношенията с отделните държави на двустранна основа.
Източник:ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа