Десетки хиляди демонстранти изразиха подкрепата си за палестинците във Великобритания

Десетки хиляди демонстранти изразиха подкрепата си за палестинците във Великобритания

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на редица британски градове, за да изразят подкрепата си за палестинците на фона на безпокойството на международната общност от ситуацията в Израел и Газа, предаде ДПА.

 

 

Няколко хиляди души се включиха в шествие в Лондон, след като по-рано полицията предупреди, че ще арестува веки, който демонстрира подкрепа за палестинската ислямистка групировка "Хамас". Над 1000 полицаи охраняваха шествието в британската столица.

Междувременно палестинците започнаха масово да напускат северната част на ивицата Газа заради предупреждението на израелската армия, че предстои сухопътна операция.

ООН, както и редица правозащитни и други организации изразиха силно безпокойство от това как действията на Израел ще се отразят на цивилните. Въздушните атаки и обстрелът по анклава продължават и броят на убитите палестинци не спира да расте. 

Днешното протестно шествие в Лондон започна пред сградата на Би Би Си, като в началото бяха изстреляни сигнални ракети в националните цветове на Палестина. Демонстрантите носеха палестински знамена и плакати и скандираха "свободна Палестина".

Митинги имаше и в Манчестър, Единбург и други части на Обединеното кралство.

В навечерието на демонстрацията сградата на Би Би Си беше залята с червена боя. Полицията засега не е свързала инцидента с конкретна група протестиращи, но през последните дни медията бе подложена на критики от високопоставени представители на Консервативната партия и други лица заради редакционната си позиция да не нарича бойците от "Хамас" терористи.

Британското правителство застана твърдо зад Израел, а някои министри призоваха силите на реда да използват "цялата сила на закона" срещу лица, които демонстрират подкрепа за "Хамас" или заплашват еврейската общност във Великобритания.

Станете почитател на Класа