Естония: Съдът спря строителството на завод за шистов петрол

Естония: Съдът спря строителството на завод за шистов петрол
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.10.2023
  • Share:

Върховният съд на Естония нареди на държавната енергийна компания Enefit да спре строителството на съоръжение за шистов петрол поради щетите, които ще нанесе на околната среда.
Млади активисти дадоха на съд община Нарва-Йоесуу с твърдения, че издаденото от нея разрешение за строеж нарушава международните споразумения за климата. Съдът реши, че е оценено достатъчно добре въздействието върху климата, но не и въздействието върху околната среда, и отмени разрешителното.
„Забележително е, че първото съдебно дело за климата в Естония – и в Балтийските страни – завърши с победа. Всеки тон парникови газове, който държим далеч от атмосферата, е победа за благосъстоянието на обществото и природата", каза Керту Биргит Антон, активист от естонския клон на Fridays for Future, който заведе делото.
Съдът установи, че компанията не е отчела правилно въздействието си върху Puhatu, природен резерват в една от най-големите влажни зони в Естония, който е дом на няколко редки вида и е защитен от директивите на ЕС за птиците и местообитанията.
Алън Тасар от градската община каза „Властите ще работят за отстраняване на недостатъците в плана възможно най-скоро. Значителна част от нашите жители са пряко или косвено свързани с големите компании тук. Тяхното изчезване би означавало катастрофа за региона".
Естония, страна с население от 1,3 милиона души, няма законодателство в областта на климата, но се ангажира с целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. В решението си съдът каза, че е необходимо да се установи „реалистичен и правно обвързващ план за постепенно премахване на емисиите навреме. Липсата на такъв план би създала голяма несигурност за хората по отношение на допустимостта на много дейности през следващите години".
Хората в малките страни често казват, че техните емисии нямат значение, но това не е вярно, казва Антон. „Емисиите, произтичащи от работата на тази централа – и от изгарянето на произведения там нефт – са по-големи от емисиите от десетки различни малки страни. От гледна точка на друга държава това всъщност е много важно.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа