Израелската армия уби журналист от Ройтерс и рани 6-има от колегите му

Израелската армия уби журналист от Ройтерс и рани 6-има от колегите му
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2023
  • Share:

Един журналист беше убит, а други шестима бяха ранени в петък в Южен Ливан, когато Израел стреля с артилерия по района, в който са били журналистите, съобщи Ал Джазира.

 

 

Израелската армия е стреляла по журналисти от Ройтерс, Франс Прес и Ал Джазира.

Ройтерс каза в изявление, че са „дълбоко натъжени“ да научат, че един от техните оператори, Исам Абдала, е бил убит при инцидента. Той е десетият журналист, убит от Израел през изминалата седмица, според Ал Джазира.

„Спешно търсим повече информация, работим с властите в региона и подкрепяме семейството и колегите на Исам“, съобщи Ройтерс.

Новинарската агенция информира, че други двама журналисти на Ройтерс, Таер Ал-Судани и Махер Назех, също са били ранени при инцидента.

Франс прес съобщи, че двама от техните журналисти, фотографът Кристина Аси и видеожурналистът Дилън Колинс, са били ранени и откарани в болница за лечение.

„Ние сме дълбоко загрижени, че група журналисти, които бяха ясно идентифицирани като журналисти, бяха убити и ранени, докато вършеха работата си“, каза в изявление Фил Четуинд, директор на глобалните новини на Франс прес. „Изпращаме нашите най-дълбоки съболезнования на нашите приятели от Ройтерс за загубата на Исам и всички съдействаме за нашите ранени колеги в болница.“

Ал Джазира също съобщи, че двама от нейните журналисти, Ели Бракя и репортерката Кармен Джоухадар, са били ранени. Репортерите на телевизията заявиха, че Израел е стрелял по тях нарочно, въпреки че са били ясно обозначени като журналисти.

Тези изявления предизвикаха вълна от недоволство в социалната мрежа X, тъй като с изключение на Ал Джазира другите две медии излязоха със съобщения за стрелбата, смъртта и раняването на техните журналисти, но не съобщиха от кого.

„Израел току-що уби журналист на Ройтерс в Южен Ливан. Ройтерс не си направи труда да спомене това, използвайки страдателен залог, за да каже, че той „е бил убит, докато работи в Южен Ливан“. Колко отвратително. Той даде живота си и те се страхуват да съобщят истината, защото тя разстройва Израел“, написа независимият журналист Ричард Медхърст.

Израелските отбранителни сили признаха пред CNN, че са стреляли с артилерия по Ливан и че това е в отговор на експлозия близо до защитната ограда край кибуц (израелско селище). Източник от ливански служби за сигурност е заявил пред CNN, че израелски хеликоптер „Апачи“ е бил видян над мястото на атаката.

 

Image

 

Израелската армия обаче не отговори на допълнителни въпроси от CNN, свързани конкретно с атакуваните журналисти. По време на стрелбата журналистите са били облечени в якета с надпис „Преса“.

Станете почитател на Класа