Москва внесе за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за конфликта между Израел и "Хамас"

Москва внесе за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за конфликта между Израел и "Хамас"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2023
  • Share:

Русия внесе за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за конфликта между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА, която си е гарантирала достъп до текста на проекторезолюцията.

 

 

Текстът на документа, дълъг една страница, е бил раздаден на членовете на Съвета за сигурност на заседание при закрити врата, посветено на конфликта между Израел и "Хамас", отбелязва Ройтерс, като се позовава на свои източници дипломати.

Проекторезолюцията съдържа призив за спиране на огъня по хуманитарни съображения и осъждане на насилието срещу цивилни и всички прояви на тероризъм. Документът съдържа също призив за освобождаването на хората, взети за заложници, за гарантиране на достъп до хуманитарна помощ на нуждаещите се и за даване на възможност за евакуирането на цивилни.

Понастоящем не е ясно дали и кога Русия планира да поиска проекторезолюцията да бъде подложена на гласуване в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва Ройтерс.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя потвърди за внасянето на документа.

"Предлагаме да бъде отправен призив за незабавно примирие (. . .), необходимо е да започнат преговори", каза Небензя след заседание при закрити врата на Съвета за сигурност на ООН, свикано по повод изострянето на израелско-палестинския конфликт.

Небензя поясни, че Русия е поискала от останалите членове на Съвета за сигурност на ООН да реагират на проекторезолюцията "до 12:00 ч." (19:00 ч. българско време).

"Готови сме да посредничим в конфликта", каза още постоянният представител, като подчерта, че и двете страни в конфликта са важни за Русия, тъй като има руски граждани и в Израел, и в палестинските територии.

 
 

Станете почитател на Класа