Фон дер Лайен към Нетаняху: "Европа застава до Израел. Единствено "Хамас" носи отговорност за случващото се"

Фон дер Лайен към Нетаняху: "Европа застава до Израел. Единствено "Хамас" носи отговорност за случващото се"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2023
  • Share:

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес пред израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Европа "застава до Израел", който има "правото да се защитава" пред "жестокостите, извършени от "Хамас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

 

"Мислехме, че това никога повече не може да се случи, но то се случи. Изправени пред тази неописуема трагедия, има само един възможен отговор: Европа застава до Израел. А Израел има право да се защитава", заяви Фон дер Лайен.

"Това е най-отвратителното нападение срещу евреи след Холокоста", заяви тя в Тел Авив, след като посети кибуца Кфар Азза, където бойци на палестинската групировка убиха десетки цивилни.

"Трябва да наречем зверствата, извършени от "Хамас", с истинските им имена. Това е тероризъм. Това е акт на война", подчерта тя и каза, че "единствено "Хамас" носи отговорност за случващото се".

"Знам, че реакцията на Израел ще покаже, че той е демократична държава", добави Фон дер Лайен, която пристигна в Израел заедно с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Тя отбеляза, че през последните дни е поддържала контакти с краля на Йордания Абдула Втори и с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

"Дойде моментът да работим в още по-тясно сътрудничество с Израел и страните от региона за стабилност и срещу тероризма", каза Фон дер Лайен. Тя призова "много внимателно да се следят онези, които имат изгода от продължаването на конфликта в Близкия изток, като Иран и Русия".

Председателката на ЕК също така изрази загриженост, че антисемитските инциденти в Европа "отново се увеличават".

"Дойдохме ... за да изразим нашата солидарност след най-отвратителните нападения, на които вашата страна стана свидетел от поколения", заяви Роберта Мецола на среща с израелския президент Ицхак Херцог.

"Знам, че можем да работим заедно, за да се справим с хуманитарните последици от това, пред което сме изправени", добави председателката на ЕП.

 

Станете почитател на Класа