Подозренията за отравяне на Марина Овсянникова се оказаха фалшива тревога

Подозренията за отравяне на Марина Овсянникова се оказаха фалшива тревога
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2023
  • Share:

Руската журналистка Марина Овсянникова, станала известна с това, че на живо по държавната телевизия се противопостави публично на руската инвазия в Украйна, каза днес, че медицинските ѝ изследвания не са показали следи от отравяне, предаде Франс прес.

 

 

Тя обяви това след мистериозно прилошаване, което накара Франция - страната, където тя живее - да започне разследване по случая, цитирана от БТА.

Овсянникова обясни, че е била приета в болница, след като се е почувствала зле. "Сега се чувствам много по-добре. Повечето от изследванията са направени. В кръвта ми не бяха открити токсични вещества. Не става дума за отравяне", написа тя в "Телеграм".

В Париж вчера започна разследване по "подозрение за отравяне" на журналистката, която избяга от Русия през октомври 2022 г., съобщи по-рано източник, близък до случая.

От прокуратурата казаха за АФП, че Овсянникова е "припаднала на излизане от дома си" и е заявила, че "се страхува от отравяне".

"Приятели, аз наистина постъпих в болница. Не съм разговаряла с журналисти и се надявах да запазя тази информация в тайна", каза Овсянникова в днешната си публикация в "Телеграм".

Тя твърди, че по дръжката на вратата ѝ не е имало подозрителен "бял прах", противно на съобщение на анонимен източник, разпространено от авторитетни издания.

Миналата седмица Овсянникова беше осъдена задочно в Русия на осем години и половина затвор за критика на руската армия.

Журналистката беше обвинена в "разпространяване на дезинформация" за руските въоръжени сили. През август 2022 г. тя е била глобена за подобни нарушения, посочва АФП.

"Влошаването на състоянието ми беше толкова внезапно, че френската полиция реши да проведе разследване", подчерта журналистката, като посочи, че руският президент Владимир Путин "отдавна е свързван с войни и отравяния на политици и журналисти".

През февруари миналата година Марина Овсянникова каза на пресконференция, че "се страхува за живота си". "Когато разговарям с приятелите си в Русия, те ме питат какво предпочитам: "Новичок", "Полоний" (смъртоносни вещества, в чието използване са обвинявани руски агенти) или автомобилна катастрофа", каза тя.

 

Станете почитател на Класа