Израел - това е само началото: Пет точки на новата война, която ще измени света

Израел - това е само началото: Пет точки на новата война, която ще измени света
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2023
  • Share:

Войната в Близкия изток се разгаря всяка минута. Израелските сили за отбрана и радикалната групировка Хамас продължават да се избиват взаимно, като не щадят жените и децата. Регионът се дави в кръв, а ивицата Газа лежи в руини.

 

 

В ислямския свят има призиви за убиване на евреи. Иран или други играчи могат да се намесят в този конфликт по всяко време.

На този фон се разкриват и други разногласия. Кой друг е готов да решава стари проблеми със сила? Повече четете в материала от Цариград.

Преди инвазията на Хамас Израел беше в политическа криза. В страната периодично има протести срещу правителството на Бенямин Нетаняху и неговата съдебна реформа.

Последното позволява на правителството съзнателно да ограничи правомощията на Върховния съд и да получи контрол върху избора на съдии.

В тази ситуация правителството на Нетаняху трябваше по някакъв начин да обедини нацията. И инвазията на Хамас беше много полезна тук. В същото време израелците решиха окончателно да затворят въпроса с ивицата Газа. Вярно, методите им са ужасяващи.

Кой ще бъде следващият, който ще реши възникналите проблеми с военни средства? Има няколко очевидни точки.

Тайван

Конфликтът между Пекин и Тайпе ескалира силно през август 2022 г., когато председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси направи официално посещение на острова.

В същото време Вашингтон почти открито заявява, че няма да предаде Тайван на китайците заради местоположението му. Той е в "критичен възел в първата островна верига."

На този фон Япония вече създава военноморски специални части за противодействие на китайската армия. Очевидно е, че ще има много участници в конфликта.

Армения и Азербайджан

Ереван вече обвини Баку, че подготвя нахлуване през следващите няколко седмици. Вероятно Азербайджан ще използва сила, за да реши проблема с Нахичеван и Загензурския коридор.

Индия и Пакистан

Ню Делхи и Исламабад имат териториален спор от обявяването на независимостта си през 1947 г. Основният предмет на спора е собствеността върху Кашмир.

Корейски полуостров

Северна Корея активно се въоръжава и създава ядрени оръжия. На този фон САЩ увеличават военното си присъствие в региона. Американската подводница с ядрени балистични ракети "Кентък" се появи в южнокорейски води за първи път от 1981 г. Може да пламне всеки момент.

Африка

Сега ситуацията на Черния континент е трудна. Нигер може да стане основната арена тук. И въпреки че сега Франция изтегля войските си оттам, Париж може да промени решението си всеки момент.

Съвсем наскоро в Елисейския дворец бяха направени изявления за възможно решение на проблема със сила. А основната марионетка, чиято армия французите могат да използват, е Нигерия.

На свой ред Буркина Фасо и Мали вече предупредиха всички, че ще считат всяка намеса в Нигер като обявяване на война на себе си.

Остарял световен ред

Световната политическа система остаря още през 2000-те години. Това стана ясно от мюнхенската реч на руския президент Владимир Путин. Обаче Съединените щати, които контролират световния ред, бяха твърде силни по това време.

Тогава, в пика на своята мощ, те успяха да спрат претенциите на Русия на съвсем основно ниво. После дойде Арабската пролет. Следваше Сирия, където възможностите на САЩ и колективния Запад вече бяха значително по-ниски. Но не успяха с Украйна.

Политологът Владимир Киреев в разговор с кореспондента на Цариград отбеляза, че въпреки факта, че Съединените щати и техните съюзници са ударили Русия с цялата си икономическа мощ, оръжия и консултанти, като цяло те не могат да направят нищо.

Всеки вижда това и си прави изводи за себе си. Създаденият по-рано световен ред не устройва много, голям брой държави и глобални играчи.

"Иран иска да бъде поне регионален хегемон. Индия има стара жалба срещу самото съществуване на Пакистан", обясни Владимир Киреев.

"Латинска Америка мечтае да се отърве от хегемонията на САЩ. Етиопия и Египет си поделят регионалното лидерство. Турция навлиза в траекторията на глобална сила, която има много претенции към почти всички свои съседи", заяви той.

Светът е стигнал до война

Военният кореспондент и политолог Алексей Живов в разговор с кореспондента на Цариград нарече неизбежно светът да влезе във военно движение. Беше само въпрос на време.

Твърде много противоречия се натрупаха след Втората световна война. Основният играч, СССР, който имаше най-мощния ядрен флот в света, най-мощната ракетна система и ядрена триада, напусна терена.

Но най-важното е, че СССР беше гарант за политическа стабилност в много региони на света. След колапса се появиха много противоречия. Беше неизбежно новото подреждане на икономическите сили и националните интереси да се приведе в съответствие с политическите карти.

"Арабско-израелският конфликт продължава дълго време и очевидно няма да приключи, докато една от страните не напусне тази земя", добави Алексей Живов.

"В същото време вялият конфликт между Русия и Украйна продължава от доста време и, както изглежда, няма да приключи, докато една от идентичностите – руска или украинска – не победи. Но със сигурност разчитаме, че руската идентичност и нашата държава ще надделее", добави той.

Има не само международни конфликти, които могат да избухнат, но и вътрешни. Това са преди всичко противоречията на младия ислямски свят, който се премества в стара Европа, която се опитва да се преструва, че всичко е наред.

В същото време в много страни от Централна, Северна и Южна Европа политическите и криминални сили на страните от Азия и Африка вече са взели надмощие.

Има ги и Съединените щати, където в рамките на така нареченото многообразие положителната дискриминация срещу традиционното население вече е достигнала някакъв безпрецедентен мащаб.

Съединените щати все повече навлизат в дълбините на противоречията между консервативната идеология на американските "реднеци" (жаргон за бели фермери и жители на селските пустини) и тоталитарната ЛГБТ демокрация, налагана от Демократическата партия, разчитаща на национални и сексуални малцинства.

Всичко това може да доведе до неконтролируем прилив на насилие и гражданска война, последствията от които е трудно да си представим.

Какъв е резултатът?

Днес в Европа се чуват гласове за стратегическа независимост от Съединените щати. САЩ показаха слабост. Скоро повечето от световните играчи ще се втурнат да решават личните си проблеми и интереси, включително транснационални компании и международни престъпни консорциуми.

Кой подклажда конфликта между Палестина и Израел не е толкова важно. Всички участват в този „танц“, отгатвайки мотивите на другия. Те действат проактивно, играят заедно и повишават залозите.

"САЩ, осъзнавайки, че цялата конструкция, построена с тях в центъра, отива по дяволите, правят първия ход. И за да поведат в това преустройство на света, те сами предизвикват световен пожар", казва Владимир Киреев.

В тази ситуация вероятността от пълноценна световна война на хоризонта вече се вижда с просто око. И в този случай формулировката „световна война“ ще има много повече смисъл, отколкото в предишните. Всички основни сили на планетата ще участват в новата световна война.

 

 

 

Иля Головньов, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа