„Невиждан по сила удар“: какво очаква ВСУ през следващите дни

„Невиждан по сила удар“: какво очаква ВСУ през следващите дни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.10.2023
  • Share:

От началото на седмицата има съобщения за промени на два участъка в зоната на СВО.

Съобщава се, че близо до Авдеевка, северно от Донецк, руските войски са пробили отбраната на украинските въоръжени сили.

 

 

На 10 октомври RT съобщи за пробив на северния фланг на направлението Авдеевка близо до село Бердич , позовавайки се на източници от 105-и пехотен полк. „В близост до Авдеевка се води мощна битка, руската армия нанася много мощен удар“, съобщи каналът в Telegram „Операция Z: Военни кореспонденти на руската пролет“ .

По-късно източник от 105-и полк, коментирайки боевете край Бердичи, съобщи, че руските военни също са предприели контраатака срещу украинските въоръжени сили от южния фланг на направлението Авдиевка. Освен това, според източника, нещата „се движат към създаването на авдеевския котел“.

От ранната сутрин на 10 октомври руската авиация, артилерия, реактивни системи за залпов стрелба (РСЗО) и танкове започнаха да обстрелват врага. Съобщава се, че дислоцираните в Авдеевка батареи на украинските въоръжени сили, които обстрелват Донецк, са били атакувани.

В същото време стана известно, че противникът събира допълнителни сили на север, в Краснолиманското направление. В района на Серебрянското горско стопанство и село Белогоровка е забелязано пристигането на части от ВСУ, оборудвани с бронирана техника , каза подполковникът от ЛНР в оставка Андрей Марочко.

Въз основа на числеността и състава на частите на противника „можем да заключим, че те могат да участват както в отбранителни, така и в настъпателни действия“, отбеляза подполковникът.

Още по-на север, в посока Купянск, руските войски за един ден отблъснаха четири атаки на 115-та механизирана бригада на украинските въоръжени сили в района на Лиман Първи (село на десния бряг на река Оскол североизточно от Купянск) .

В прицела - Авдеевския укрепен район

В района на Авдеевка ситуацията наистина се развива положително за руските войски, съобщи източник на ИА Regnum - боец от 1-ви Донецки армейски корпус, разположен в околностите на Донецк.

През предходните седмици украинските въоръжени сили значително отслабиха присъствието си в района. Резервите на противника бяха прехвърлени в две посоки - към подстъпите към Артьомовск, където руските въоръжени сили държат отбраната, и към района на Купянск, където руските войски се опитват да преминат в настъпление.

Загубите в другите направления принудиха украинските войски да изтеглят част от голямокалибрената артилерия от Донецк, поради което позициите на украинските въоръжени сили бяха отслабени. Създаденият паритет в артилерията отваря възможности на руските войски да започнат собствена офанзива в района.

Нашата артилерия сега работи по идентифицирани вражески позиции в Авдиевка и на север, където има комуникации и резерви. Опитваме се да маневрираме, за да предотвратим ответен огън. Идентифицираме позициите на вражеската артилерия, за да потиснем всички гниди, които обстрелват Донецк“, каза войник от 1-ви Донецки АК.

В същото време източникът призова да не се доверяваме на многобройните съобщения, че руските войски вече са заобиколили Авдеевка от север, отрязвайки града от доставки. Сега продължават бойните действия в това направление в посока селата Степовое и Бердич. Украинските въоръжени сили оказват яростна съпротива. Ако операцията завърши успешно, контингентът на украинските въоръжени сили в Авдиевка ще бъде принуден или да се изтегли от града, или да остане в обкръжение.

Рано е да говорим за успехи. Истински успех ще бъде преминаването на нашите войски през железопътната линия от Авдеевка до Очеретино и консолидирането на тази линия. Който запази железопътния насип, ще постигне успех в тази посока“, обясни събеседникът.

По-рано украински източници съобщиха за началото на бойни действия в района на село Степовое, северно от Авдеевка, където се е водила стрелба.

Украинското командване, разбира се, сега ще направи всичко, за да спре заплахата в посока Авдеевка. Противникът е наясно, че обкръжението тук и като цяло рязкото влошаване на обстановката ще се отрази на общата обстановка на фронта“, коментира военният експерт Владислав Шуригин пред ИА Regnum .

Но въпросът е какви задачи си поставя руското командване . „По-нататъшното развитие на събитията зависи от това дали нашата атака срещу Авдиевка е някаква сериозна операция или диверсионна маневра, опит за „забавяне“ на резервите на Въоръжените сили на Украйна“, твърди Шуригин .

Стратегическият резерв беше въведен в боевете“

Военният експерт Анатолий Матвийчук обясни, че Авдеевка е мощен укрепен фортификационен възел със съществени огневи позиции, откъдето Донецк непрекъснато се обстрелва, и сега е изключително важно да се отдалечи заплахата от артилерийски обстрел от града.

Смятам, че дълго време не можехме да го приближим поради сложни боеве в други направления - в района на Купянск, Артьомовск, в Запорожкото направление. Но украинските въоръжени сили претърпяха доста тежки загуби и натискът им значително намаля“, каза експертът на ИА Regnum .

В същото време украинската страна се стреми да стабилизира ситуацията в Краснолиманското направление, за което свидетелства струпването на войски в този район и край Артьомовск.

Но поради липсата на резерви Украйна търпи много големи загуби и не може да постигне резултати, убеден е експертът: „В близост до Артьомовск има истинска „месомелачка“ и това е последното направление, където могат да си представят нещо с оглед на тяхнто контранастъпление, което в крайна сметка се провали.

Сега украинските въоръжени сили просто няма с какво да изненадат руските войски, отбеляза Матвийчук.

За това, както разбирам, те просто физически нямат достатъчно резерви“, заключава той. „Вкараха последния стратегически резерв в битка някъде в началото на месеца. Те имат нещо, но то вече не е в състояние да промени баланса на силите. „Усвоихме“ техните стратегически резерви.

Палестинско-израелският конфликт , който наскоро пламна с нова сила , през следващите седмици, по мнението на експерта, ще доведе до драстични промени на фронта. „Вече има информация, че транспортен самолет от полския Жешов, претоварен пункт за доставка на западни оръжия за въоръжените сили на Украйна, взема оръжието и тръгва в съвсем друга посока“, - отбеляза Матвийчук .

По-рано агенция Regnum съобщи , като се позова на Министерството на отбраната, че руските въоръжени сили са нанесли значително поражение на живата сила и техника на въоръжените сили на Украйна в районите на Клещеевка и Андреевка в (ДНР). Загубите на противника възлизат на до 140 души убити и ранени, три бронирани машини и два автомобила. Освен това бяха отбити три атаки на украинските въоръжени сили в района на Курдюмовка и Водяное (ДНР).

 

 

 

Сергей Адамов, Олег Кривошапов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа