Фатална грешка на израелския ВПК. „Меркава“ вече не е най-добрият танк в света

Фатална грешка на израелския ВПК. „Меркава“ вече не е най-добрият танк в света
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.10.2023
  • Share:

Командването на израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) призна не само щетите в жива сила - смъртта на най-малко деветдесет резервисти, специални части и танкови екипажи в първите часове на нахлуването на Хамас - но и значителни загуби на техника и оборудване .

 

 

По предварителни данни ислямистите са успели временно да пленят няколко десетки танкове Merkava 4, десетки тежки бронетранспортьори Achzarit, Namer и M113 и бронетранспортьорите Nakpadon.

Припомняме, че по време на операция „Буря Ал-Акса“ силите на Хамас временно поеха контрола над няколко бази на израелската армия. Според материали, публикувани в интернет, във военните бази е имало голям брой бронирани машини, които никога не са излизали на бойни позиции.

Съдбата на голяма част от техниката остава неизвестна. Някои бронирани превозни средства бяха отвлечени от екстремистите в ивицата Газа. Но най-вероятно повечето от тях са били унищожени в базите на ЦАХАЛ. Това мнение, базирано на данни от зоната на конфликта, изрази в коментар за ИА Regnum военният експерт, офицер от резерва от танковите войски Александър Михайловски.

Друга част от бронираната техника успя да влезе в битката, но беше унищожена от бойците. Най-малко един танк Меркава 4 е ударен от дрон, хвърлящ боеприпаси. Впоследствие бойната машина беше иззета от Хамас, който разкри телата на загиналите членове на екипажа. Най-малко един танк е бил изваден от строя от противотанков ракетен огън, а друг в резултат на попадение от гранатомет.

Не издържа "конкурса"

Публикуваните кадри показаха сериозната уязвимост на израелската бронирана техника, която преди това беше позиционирана като най-модерна и адаптирана към съвременната война, твърдят експерти.

Танкът Merkava IV беше приет на въоръжение от ЦАХАЛ, по отбранителните стандарти наскоро - през 2004 г. Израелските разработчици заявиха, че при разработването на бронята на танковете са използвани уникални сплави, както и модерни методи за оформление на корпуса. Модифицирана версия на танка, Merkava IVM, влезе в експлоатация през 2009 г. Бронираната машина е оборудвана с комплекс за активна защита Trophy (APS), който се счита за най-модерното развитие в тази област.

Разработчиците подчертаха, че при инсталирането на комплекса танкът е оборудван със сензори за откриване на противотанкови ракети и боеприпаси на ръчни противотанкови гранатомети. Компютърът успява да анализира траекторията на полета на ракетата и да изстреля заряд към нея, унищожавайки я при приближаване. Поне така беше на теория.

Унищожаването или дори поражението на танковете е основният имиджов провал на израелския отбранителен комплекс“, подчерта Михайловски.

Една от бронираните машини е била ударена от ПТРК, ала системата Trophy не сработи, а в случай на пускане на граната от хеликоптер, тя също не реагира. Защо това се случи е отделен въпрос, но сега Меркава загуби статута си на „най-добрия танк в света“, както преди Абрамс.

За унищожаването на танковете, те използваха не модерни оръжия, а старите съветски противотанкови системи - „Фагот“ и „Конкурс“ и гранатомети РПГ-7 с тандемни боеприпаси. Преди това тези оръжия, разработени през 70-те години на миналия век, погребаха по подобен начин репутацията на танковете Abrams, използвани от Саудитска Арабия в Йемен.

От друга страна, нито един от случаите на унищожаване на танк не е довел до детонация на боеприпаси или други фатални повреди на превозното средство. Беше възможно да се унищожи Меркава само като се взриви отвътре. В редица случаи обаче израелското оборудване не успя да спаси живота на екипажа.

Как можем да щурмуваме Газа с това?“

Експертите отбелязват: комплексът за активна защита Trophy най-вероятно е бил силно надценен, което е внушило фалшиво чувство за сигурност на израелските танкови екипажи.

След това основният въпрос е как екипажите ще щурмуват Газа с тези танкове“, отбеляза Михайловски. Основната идея на израелската отбранителна индустрия е безопасността на екипажа: те говорят за това в училищата, говорят за това на чуждестранни делегации и клиенти. Сега се оказва, че техните бронирани машини просто не са готови за реалностите на съвременната война.

Същата концепция за безопасност на екипажа е в основата на израелската програма за разработване на бронирани превозни средства за транспортиране на пехотата.

Израелската армия използва бронетранспортьори Achzarit, направени на базата на танкове Т-54/55, взети като трофей във войните с Египет и Сирия. Използвайки концепцията за превръщане на танк в тежък бронетранспортьор, израелската индустрия произведе бронираната машина Namer, базирана на ранните модификации на танка Merkava. Израелските бронетранспортьори също бяха смятани за най-добрите в своя клас, но не успяха да защитят живота на екипажите.

Отделен въпрос повдига нивото на подготовка на израелските танкови екипажи, които не бяха готови да участват във военни действия. Според видеоклипове, публикувани от Хамас, екипажите на бронираните машини не са обучени на тактика за борба с пехотата.

В условия, когато врагът разполага с голям брой ръчни оръжия за унищожаване на бронирани превозни средства, екипажите на танковете трябва активно да маневрират, не позволявайки на врага да се насочи към целта и просто да „избягват“ ракетите. По неизвестна причина някои израелски танкови екипажи не маневрираха, а поеха битката челно.

Явно са разчитали твърде много на същия комплекс за активна защита Trophy, който не е работил. Това е фатална грешка и мисля, че в бъдеще на разработчиците на комплекса ще бъдат зададени справедливи въпроси“, добавя Михайловски.

Какво могат да спечелят палестинците от заловената техника?

Основната интрига е дали Хамас е успял да пренесе поне част от заловената техника в ивицата Газа.

Палестинските фракции нямат обучени екипажи за работа с танкове и тежки бронирани машини. Възможно е в бронираните превозни средства да е вградена „система против кражба“ – „фар“, който ви позволява да определите местоположението на превозното средство.

Неспособни да закарат бронираните бойни машини до Газа, екстремистите унищожиха някои от превозните средства, като ги взривиха отвътре. Невъзможно е обаче напълно да се изключи възможността някои от трофеите в крайна сметка да бъдат доставени в Газа и скрити в базите на Хамас.

В този случай пленената бронирана техника може да представлява известен интерес за чуждестранните наблюдатели. Израелските танкове, въпреки всички установени недостатъци, са оборудвани с модерна електроника, системи за управление на огъня (FCS) и комуникационни системи. Най-тежката загуба за ЦАХАЛ беше, когато последната модификация на танка Merkava Barak, попадна в ръцете на палестинските групировки и се появи на един от видеозаписите, направени от бойците.

Бронираните машини са въведени в експлоатация едва през 2023 г. и са снабдени с най-модерно оборудване, включително камера за всякакви метеорологични условия с 360-градусов радиус на видимост, позволяваща денонощно наблюдение. Танковете получиха пълноценен бордов компютър с модерни системи за обработка на данни и модифицирана система за активна защита Trophy.

И сега всичко това може да попадне в ръцете на палестинците или техните съюзници.

Ако дори една пленена бронирана машина е била скрита в тунелите под Газа, Израел може да има сериозни проблеми в бъдеще. По едно време ирански специалисти от един-единствен заловен израелски дрон, разработиха и създадоха цяла гама дронове на негова основа.

Ако някои заловени израелски разработки изтекат към съюзниците на Хамас, те могат да бъдат използвани в разработването на нови бронирани превозни средства, произведени в Иран или Пакистан.

Разглобяването и анализът на „пълнежа“ на израелските танкове също отваря възможности за разработване на нови противотанкови оръжия, което в бъдеще означава още по-големи проблеми за израелските танкови екипажи.

Докато израелската армия се готви за отмъщение за нахлуването на Хамас, резултатите от действията на бойците все още не са оценени. Независимо от това как ще продължи операцията в Газа, израелската армия ще трябва да преосмисли цялата концепция за разработване и използване на тежка бронирана техника.

Може би някои от техните „най-добри в света“ танкове ще трябва да бъдат отписани или сериозно модернизирани, за да отговарят на реалностите на съвременната война, което ще изисква големи разходи и организационни решения. Основният удар обаче беше нанесен на имиджовия фронт. И сега Merkava вече не е „най-добрият танк“ в света.

 

 

 

Сергей Адамов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа