Техеран: Отварянето на нов фронт срещу Израел зависи от ситуацията в Газа

Техеран: Отварянето на нов фронт срещу Израел зависи от ситуацията в Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.10.2023
  • Share:

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, чиято страна подкрепя палестинската групировка "Хамас", заяви днес, че отварянето на "нов фронт" срещу Израел в Близкия изток ще зависи от действията на еврейската държава в ивицата Газа, която е бомбардирана от Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

 

Агенцията отбелязва, че Иран е в центъра на вниманието заради безрезервната си подкрепа за "Хамас". Въпреки че Техеран отдавна подкрепя палестинската ислямистка групировка, иранските лидери твърдят, че не са замесени в атаката, която "Хамас" извърши в събота срещу Израел - заклетия враг на Ислямската република.

Въпреки това САЩ се опасяват от отварянето на втори фронт на север с Израел, на границата с Ливан, ако "Хизбула", съюзник на "Хамас" и подкрепяна от Иран групировка, реши да се намеси масирано.

"Лидерите на някои държави ни питат за възможността за откриване на нов фронт (срещу Израел) в региона", заяви Амир Абдолахиан по време на среща в Багдад с Мохамед Шия ас Судани, министър-председател на Ирак, съседна държава и съюзник на Иран.

"Нашият ясен отговор на тези възможности е, че всичко зависи от действията на ционисткия режим в Газа", добави иранският първи дипломат, цитиран в изявление на иранското външно министерство. "Дори и сега престъпленията на Израел продължават и никой в региона не иска от нас разрешение да отвори нови фронтове", заяви Амир Абдолахиан.

По данни на местните власти при започналата в събота офанзива на "Хамас" са загинали около 1200 израелци, а при израелския отговор - 1354 палестинци, много от които цивилни.

Предпазлив към Иран от събота насам, Западът надигна глас, предупреждавайки го да не удължава конфликта. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в вчера, че е "отправил ясно послание към иранците: да внимават".

След Ирак иранският външен министър предстои да посети Ливан, където проиранската "Хизбула" засега се ограничава до ограничена намеса в конфликта, разпален от нейния съюзник "Хамас" срещу Израел.

Иранският президент Ебрахим Раиси призова "мюсюлманските и арабските страни" да се "координират", за да "спрат престъпленията на Израел". Снощи той разговаря със саудитския принц Мохамед бин Салман и със сирийския президент Башар Асад.

Станете почитател на Класа