Антъни Блинкен посети Тел Авив на фона на обстрел от Хамас и обеща неотменна подкрепа от САЩ

Антъни Блинкен посети Тел Авив на фона на обстрел от Хамас и обеща неотменна подкрепа от САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.10.2023
  • Share:

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Тел Авив в четвъртък и заяви пълна подкрепа за Израел във войната с Хамас.

 

 

Новината идва, след като в събота паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз, извърши най-мащабната си атака срещу Израел. Впоследствие загинаха общо над 2500 души от двете страни, а Хамас взе близо 150 израелски заложници. Израел обяви състояние на война и мобилизира 300 000 души.

Блинкен се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и обеща на Израел повече боеприпаси за възстановяване на противовъздушната му отбрана, както и подкрепа и от двете партии в Конгреса за повече военна помощ.

Той добави също, че е важно да се избегне нараняването на цивилни граждани, независимо от коя вяра и националност са те.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и израелският премиер Бенямин Нетаняху в Тел Авив, 12 октомври

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и израелският премиер Бенямин Нетаняху в Тел Авив, 12 октомври

 

"Посланието, което нося на Израел, е следното - може да сте достатъчно силни сами, за да се защитите, но докато съществува Америка, никога, ама никога няма да ви се наложи", добави Блинкен.

На фона на посещението му Хамас съобщи, че е изстреляла ракети към израелската столица Тел Авив от Ивицата Газа в четвъртък сутринта. Бригадите "Изедин ал-Касем" - въоръженото крило на Хамас, са изстреляли ракети по Тел Авив в отговор на израелските въздушни удари над палестинските лагери "Ал-Шати" и "Ал-Джабалия", се казва в изявление на Хамас.

По-рано в четвъртък сирийската държавна телевизия съобщи, че Израел е атакувал в Сирия главните летища на столицата Дамаск и най-многолюдния град в страната Алепо. Сирийската противовъздушна отбрана се е задействала в отговор на нападенията. Израел до момента не е коментирал тези съобщения.

Също така Германия се е съгласила Израел да използва два от наетите от Берлин израелски бойни дронове "Херон ТП" (Heron TP) при контраатаките си срещу Хамас, съобщи германското министерство на отбраната.

Кореспонденти на Франс прес съобщиха, че са станали свидетели на десетки израелски въздушни удари по посока на лагера "Ал-Шати" и в северната част на Ивицата Газа.

Израелски военен говорител съобщи, че най-малко 220 израелски военнослужещи са сред израелските жертви. В четвъртък стана ясно, че те общо над 1300. Жертвите в Ивицата Газа са около 1200, а жителите на територията, които са били изселени от домовете си вследствие на израелските удари, са вече над 338 000.

При един от израелските удари е бил ликвидиран пореден високопоставен член на Хамас, съобщава пресслужбата на израелските сили. Става дума за Мохамад Абу Шамала, отговарял за военноморските сили на Хамас. Жилището му в Ивицата Газа е било превърнато в склад за съхранение на боеприпаси, които после са били използвани за терористични актове срещу Израел.

Досега Израел атакува по въздух, като подготвя и евентуална сухопътна операция в Ивицата Газа. Политическото ръководство на страната все още не е решило дали да я предприеме, предаде Асошиейетед прес.

В България вицепремиерът и външна министърка на България Мария Габриел каза, че страната осъжда "по най-категоричен начин" атаката на Хамас срещу Израел, огромните загуби на невинни човешки животи, както и вземането на заложници. Думите ѝ дойдоха след среща си с държавния секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун в София.

По-рано сутринта новият военновременен кабинет на Израел се зарече да изтрие Хамас от лицето на земята.

Израелци и палестинци са в конфликт от десетилетия. През това време са водени няколко войни, а насилието периодично ескалира. Настоящата война е породена от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от основаването на групировката в края на 80-те.

Станете почитател на Класа