Крайнодясна коалиция се смята за решаваща на изборите в Полша

Крайнодясна коалиция се смята за решаваща на изборите в Полша
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.10.2023
  • Share:

Голямата политическа битка на парламентарните избори в Полша в неделя ще бъде между управляващата партия "Право и справедливост" (PiS), която се бори за трети мандат, и опозиционната "Гражданска платформа" (PO), водена от Доналд Туск, бивш министър-председател и председател на Европейския съвет . Но тъй като социологическите проучвания показват, че нито една от страните няма да има гласовете, за да състави правителство, решаващата дума за това кой ще управлява Полша през следващите четири години може да бъде на Конфедерацията, еклектична крайнодясна коалиция от националисти, либертарианци и монархисти. В последните дни на кампанията, Конфедерацията получава около 10%, което може да й даде достатъчно депутати, за да поддържа баланса на силите.
Конфедерацията е тристранен брак по сметка между групировки, които споделят радикална дясна ориентация, но се различават значително в своите политически и икономически перспективи. Тя провежда кампания за програма за ниски данъци, отхвърляне на миграцията към Полша и за намаляване на подкрепата за Украйна и украинските бежанци.
Малко вероятно е Конфедерацията да влезе в официална управляваща коалиция, тъй като това би навредило на самопровъзгласените й антисистемни ценности. Но анализатори предполагат, че ако PiS се нуждае само от шепа депутати, за да състави правителство, тя може да се опита да ухажва части от Конфедерацията или да убеди партията да подкрепи правителство на малцинството.
Друг сценарий може да бъде Конфедерацията да сключи управленски пакт с правителство на опозиционното малцинство и да се съгласи да приеме неговия бюджет, което му позволява да управлява поне една година. Това може да стане в замяна на отстъпки: публични назначения, конституционно ценни парламентарни длъжности и присъствие в общественото излъчване и би предизвикало дълбоки противоречия сред много поддръжници на Туск и други леви и либерални опозиционни
Конфедерацията има история на безочлив антисемитизъм и хомофобия. По време на последната предизборна кампания, през 2019 г., Славомир Менцен, един от лидерите на партията, обобщи приоритетите на Конфедерацията: „Не искаме евреи, хомосексуалисти, аборти, данъци или Европейски съюз." Коментарът му беше подхванат от медиите и наречен "Петте точки на Менцен". На изборите седем месеца по-късно Конфедерацията едва прескочи избирателния праг с 6,4% от гласовете. Днес Менцен отхвърля коментара. 36-годишният самозван предприемач сега е известното лице на партията в TikTok и само данъците и абортите изглежда са останали от първоначалния дневен ред. Партията пусна новите си „пет точки", включващи „прости и ниски данъци и нулеви социални помощи за украинците".
Проучване на гласувалите за първи път тази година показа, че повече от една трета планират да гласуват за Конфедерацията, включително 46% от мъжете и 16% от жените.
Заплахата Конфедерацията да събере гласове против Украйна накара PiS да заеме по-твърда позиция спрямо своя съсед наскоро, след като премиерът Матеуш Моравецки предизвика вълни, когато обяви спиране на трансферите на полски оръжия за Киев.
В Подкарпатието на югоизточна Полша, където много от непропорционално бедните и застаряващи жители не са либертарианци, има значителна подкрепа за монархиста Гжегож Браун, теоретик на конспирацията, с твърда позиция по отношение на абортите и изявен антисемит, който спечели място в Конфедерацията на последните избори.
Други кандидати са либертарианците. Варшавският бизнесмен Михал Полубочек, който също се застъпва за Конфедерацията в региона, каза, че програмата му е за ниски данъци, малко правителство и самодостатъчни села, генериращи енергията си чрез възобновяеми източници.
Тъй като различните крила на Конфедерацията често не могат да се споразумеят, тяхното присъствие като част от управляваща коалиция, независимо дали официално или неофициално, би било уайлд карт в полската политика.
„Ако сключат пакт, Конфедерацията няма да бъде много лоялна... Те ще участват в партизанска война и ще се надяват да се възползват от хаоса", каза анализатор.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа