Словакия: Робърт Фицо постигна споразумение за коалиционно правителство

Словакия: Робърт Фицо постигна споразумение за коалиционно правителство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.10.2023
  • Share:

Бившият министър-председател на Словакия Роберт Фицо заяви, че е постигнал споразумение с лявоцентристки и националистически партии за формиране на трипартийно коалиционно правителство, което може да го върне на поста за четвърти път.
„Съгласихме се, че искаме да сформираме правителство заедно", каза Фицо в сряда за сделката, която включва Hlas, умерена партия, отцепила се от собствената му партия Smer-SD, и ултранационалистическата Словашка национална партия (SNS).
Smer спечели парламентарните избори миналия месец с близо 23% от гласовете, което му осигури 42 депутати в 150-местния парламент. Hlas, воден от бившия заместник на Фицо Петер Пелегрини, завърши трети с 27 места, а SNS спечели 10 места.
Очаква се новото правителство да намали подкрепата за Украйна в съответствие с предизборните обещания на Фицо да спре военната помощ за източния съсед на Словакия и да приближи страната до Унгария в по-нататъшно регионално отдалечаване от политическия либерализъм.
В коалиционното споразумение се казва „Външнополитическата ориентация на Словакия ще продължи да се основава на нейното членство в ЕС, НАТО и други значими международни организации, като същевременно напълно зачита суверенитета и националните интереси".
Съгласно споразумението Smer ще назначи министър-председателя и шестима други министри, Hlas - председателя на парламента и седем министри от кабинета, а SNS - трима министри. Фицо каза, че се надява да представлява Словакия на следващата среща на върха на ЕС в края на октомври.
"В коалиционното споразумение ще бъдат включени конкретни имена и министерства. След кратко време ще представя списъка с министрите на президента" каза той. Не беше ясно кога новото правителство може да се закълне пред президента Зузана Чапутова.
Фицо подкрепя хуманитарна помощ и помощ за възстановяване на Украйна, но не и допълнителни военни доставки и иска ЕС да наложи мирни преговори – линия, подобна на тази на унгарския премиер Виктор Орбан, но отхвърлена от Украйна и нейните западни съюзници. Дипломати и анализатори казаха, че предишният прагматизъм на Фицо като ръководител на правителства между 2006 и 2010 г. и отново от 2012 до 2018 г., както и участието на по-умерения Hlas, може да смекчи линията му.
SNS обаче споделя неговата яростна антиимиграционна реторика, популистки подход и проруски пристрастия. Нейният лидер Андрей Данко каза през юли „Окупираните от Русия територии не са исторически украински".
Фицо каза в сряда, че негов „основен приоритет ще бъде намаляването на бюджетния дефицит на Словакия и защитата на нейния суверенитет и националните интереси", като обеща по-специално да спре потока от нелегална миграция в страната.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа