Exxon засилва подкрепата за изкопаемите горива със закупуване на шистов гигант за $60 милиарда

Exxon засилва подкрепата за изкопаемите горива със закупуване на шистов гигант за $60 милиарда
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.10.2023
  • Share:

Петролният гигант ExxonMobil се договори да купи шистовата група Pioneer Natural Resources за 59,5 милиарда долара в сделка, която поставя огромен залог върху бъдещето на производството на изкопаеми горива в Съединените щати.
Най-голямата петролна и газова сделка на Америка за повече от две десетилетия ще увеличи доминацията на Exxon в шистовото поле в Пермския басейн, което е в основата на превръщането на страната в най-големия производител на петрол в света.
Акциите на Exxon почти се удвоиха през последните две години, тъй като цените на петрола и газа се повишиха рязко. Поглъщането на Pioneer – транзакция, включваща всички акции – се възползва от това.
Докато администрацията на Байдън се стреми да ускори преминаването към възобновяема енергия пред лицето на климатичната криза, това придобиване подчертава увереността на най-голямата петролна компания в Америка, че производството на изкопаеми горива няма да бъде значително затруднено през следващите години.
Дарън Уудс, главен изпълнителен директор и председател на Exxon, каза: „Pioneer е ясен лидер в Перм с уникална база от активи и хора с дълбоки познания в индустрията. Комбинираните възможности на нашите две компании ще осигурят дългосрочно създаване на стойност, надхвърляща това, което всяка компания е способна да направи самостоятелно. Това ще бъде най-голямата сделка на ExxonMobil след сливането на Exxon за 75 млрд. долара с Mobil Oil през 1998 г. Заедно Exxon и Pioneer ще имат най-големия брой кладенци с висока възвръщаемост в Пермския басейн", отбеляза Шефилд.
Производството на Exxon в Перм ще се удвои на повече от 1,3 милиона барела петролен еквивалент на ден след покупката, се казва в съобщението. Очаква се то да нарасне до около 2 милиона барела петролен еквивалент на ден до 2027 г.
Компанията обаче представя придобиването като екологично. Тя обеща да използва своите „водещи в индустрията планове за намаляване на парниковите газове в Перм", което според Уудс ще „ускори плана на Pioneer за нулеви емисии от 2050 г. до 2035 г.".
За разлика от някои от конкурентите си, Exxon досега се противопоставяше на призивите да се откаже от изкопаемите горива и да се концентрира върху по-чисти енергийни източници. Вместо да заложи на преминаването към възобновяема енергия, петролният гигант се фокусира върху основния си бизнес.
Годишните печалби на компанията скочиха до рекордните 55,7 милиарда долара миналата година, след като инвазията на Русия в Украйна предизвика скок в цените на петрола. Президентът Байдън обвини индустрията във „военно печалбарство". Exxon заяви „Покупката на Pioneer ще засили както енергийната сигурност, така и икономиката на САЩ".
„Разширяването на ExxonMobil е лошо за хората, общностите и нашия климат", каза Дейвид Тонг, мениджър на глобални индустриални кампании в неправителствената изследователска и застъпническа група Oil Change International. „По-нататъшното консолидиране на пазара на изкопаеми енергийни източници в по-малък брой мега компании няма да осигури достъп до енергия за хората или да спомогне за постигането на климатичните цели."
Неотдавнашен анализ от групата на Тонг установи, че въпреки обещанията им за климата, никоя голяма петролна и газова компания не се доближава до привеждането в съответствие с Парижкото споразумение от 2015 г., новаторски международен договор, насочен към поддържане на глобалните температури доста под 2C над прединдустриалните нива.
Групата за защита на околната среда с нестопанска цел Environmental Defense Fund изрази опасения, че сделката ще намали прозрачността около емисиите на метан, които затоплят планетата 80 пъти повече от въглеродните емисии в краткосрочен план.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа