1200 са вече жертвите в Газа, 338 хиляди са напуснали домовете си

1200 са вече жертвите в Газа, 338 хиляди са напуснали домовете си
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.10.2023
  • Share:

Израелските военновъздушни сили нанесоха серия от атаки срещу населени места в ивицата Газа рано сутринта. Според телевизионния канал Al Mayadeen 450 наземни цели са били атакувани в град Газа, Джабалия и Хан Юнис, съобщава ТАСС. Броят на жертвите в Газа нарасна на 1200 души, след като 51 души бяха убити при израелска атака преди разсъмване, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Асошиейтед прес.

 

 

Според медицински източници броят на жертвите е нараснал до 51 от полунощ, като 281 ранени са откарани в болници.

Най-много удари са нанесенив кварталите Шейх Радуан, Ал-Карама и Халаф-Барак, където има многоетажни сгради. Оттам са докарани повечето жертви и ранени.

Палестински спасители в ивицата Газа са извадиха живи 32 души изпод развалините на срутена къща, съобщи агенция WAFA.

Агенцията на ООН съобщи, че мащабните бомбардировки са довели до увеличаване на потока от бежанци от Газа. Според тях 338 хиляди души са напуснали опасни зони.

Ивицата Газа е една от най-гъсто населените зони на планетата - на площ от 360 кв. км живеят 2,3 милиона души. Повечето от жителите са бежанци, които живеят в нищета.

Израелските военни продължават да бомбардират ивицата Газа в отговор на координираните нападения на ислямистката групировка Хамас. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха в "Телеграм", че е в ход мащабна атака срещу цели, свързани с "Хамас", в ивицата Газа, посочва ДПА.

Сухопътно настъпление в Газа ще бъде предприето, когато това е подходящо и отговаря на целите ни, каза говорителят на ЦАХАЛ Йонатан Конрикус в ежедневния си брифинг в мрежата "Екс". Той изрази надежда днешният ден да е по-спокоен и допълни: "Предстои ни дълъг и много, много опасен път".

Целта на израелските военни е да стигнат до Хамас в мрежата му от тунели и бункери под гъстонаселената ивица Газа, каза още Конрикус.

Вчера "Хамас" извърши нов ракетен обстрел срещу Израел, съсредоточен върху южния град Ашкелон, допълва АП.

 

 

ТАСС, БТА

Станете почитател на Класа