Цената на петрола скочи, акциите на авиокомпаниите спаднаха след атаката на Хамас

Цената на петрола скочи, акциите на авиокомпаниите спаднаха след атаката на Хамас
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.10.2023
  • Share:

 

Марк Суини и Джаспър Джоли
Цените на петрола и газа се повишиха, а акциите на авиокомпаниите спаднаха на фона на широко разпространените анулирани полети, като пазарите реагираха на изненадващата атака срещу Израел от въоръжената групировка Хамас.
Инвеститорите изглежда оценяват перспективата за повече нестабилност в Близкия изток, предвид предупреждението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че страната му се впуска в „дълга и трудна война".
Въпреки че Израел не произвежда петрол, нарастват опасенията, че конфликтът може да изостри несигурността в региона и да засегне основните производители Иран и Саудитска Арабия. Може да има допълнителни санкции за Иран, ако се окаже, че е помогнал на Хамас в атаката. Конфликтът може също така да провали споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, което според докладите би могло да доведе до увеличаване на петролния добив на последната.
Цените на петрола скочиха с 4% до затварянето на пазарите в Лондон, като фючърсните цени на суровия петрол Brent, еталонната стойност на Северно море, бяха на 88 долара, възстановявайки част от загубите от предходната седмица.
Цените на газа също се повишиха, след като израелското министерство на енергетиката нареди спирането на находището за природен газ Тамар край бреговете на страната. Новината за спирането повиши европейския бенчмарк за газ за месец напред с цели 14,1% до 43,62 евро за мегаватчас.
Фирмите за изкопаеми горива BP, Shell и Harbour Energy повишиха стойността си в понеделник, затваряйки съответно с 2,9%, 2,6% и 4,9%. Акциите на листната в Лондон и Тел Авив петролна и газова група Energean се сринаха с почти една пета, което я направи най-зле представящата се акция в Европа за деня, въпреки че компанията заяви, че нейните операции не са били засегнати от боевете.
Централната банка на Израел се намеси, за да подкрепи своята валута, след като шекелът падна до почти осемгодишно дъно спрямо щатския долар в началото на търговията. Банката на Израел заяви, че ще продаде до 30 милиарда долара чуждестранна валута на открития пазар, за да поддържа стабилност, помагайки на шекела да се възстанови леко.

Авиокомпаниите бяха сред най-големите спадове в понеделник, като редица авиокомпании реагираха на конфликта, спирайки полетите до летище Бен Гурион в Тел Авив. Те включват американските превозвачи Delta, American Airlines и United Airlines – всеки от които претърпя спад на пазарната стойност от около 5% в началото на търговията на Wall Street – плюс Air Canada, Lufthansa и Air France.
British Airways промени ежедневните си полети от Хийтроу до Тел Авив, така че те излитат сутрин вместо следобед. Предполага се, че това е, за да се избегне необходимостта екипажът да остане там през нощта. Говорител каза, че е въведена гъвкава политика за резервации, така че пътуващите да могат да променят датите си на пътуване, ако желаят.
Ryanair, най-големият превозвач в Европа по брой клиенти, отмени всички полети до Израел поне до четвъртък, нискобюджетният превозвач Wizz Air отмени всички полети до Тел Авив до второ нареждане, а easyJet отмени полетите в неделя и понеделник, като добави, че ще промени графика си за останалата част от седмицата.
Цената на акциите на собственика на BA International Airlines Group се понижи с 6,1%, докато easyJet спадна с 5,8%. Листваната в Париж Air France-KLM загуби 7,8%, а германската Lufthansa загуби 4,3%.
Акциите на отбранителните компании обаче се повишиха в отговор на боевете. BAE Systems се покачи с 4,5%, което я прави най-големият ръст в FTSE 100. Компанията произвежда широка гама от оръжия, от танкове и изтребители до боеприпаси и ракети.
Германският производител на танкове Rheinmetall се повиши с 6,5%, докато италианската отбранителна и космическа компания Leonardo спечели 4,8%.
Индексът S&P 500 на Уолстрийт за листнати в САЩ компании се понижи с 0,2% в началото на търговията, въпреки че акциите на отбраната и петрола се повишиха. Базираната в САЩ Northrop Grumman скочи с 11%, докато Lockheed Martin се покачи със 7,9%. Компанията за петролни услуги Halliburton спечели 6,7%, а Marathon Oil се покачи с 4,9%.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа