Китай ще проведе общонационално проучване за промените в населението

Китай ще проведе общонационално проучване за промените в населението
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.10.2023
  • Share:

Националното статистическо бюро на Китай ще проведе национално извадково проучване през ноември, за да помогне за по-добро планиране на демографските политики, докато властите се борят да повишат намаляващата раждаемост в страната.
Загрижен за първия спад на населението на Китай от шест десетилетия и бързото му застаряване, Пекин спешно опитва набор от мерки за повишаване на раждаемостта в страната, включително финансови стимули и увеличаване на детските заведения.
„Обхватът на проучването върху промените в населението ще се фокусира върху градските и селските райони в цялата страна и ще осигури основа за ККП и правителството да формулират национални политики за икономическо, социално развитие и население", казаха от бюрото.
Китай проведе последното си преброяване, което се провежда веднъж на десетилетие през ноември 2020 г., което показа, че нараства с най-бавните темпове от първото модерно проучване на населението през 50-те години на миналия век.
Проучването ще се проведе от 1 ноември, когато правителствена геодезическа агенция ще посети домакинствата, за да събере данните или да помоли респондентите да попълнят въпросите онлайн.
Развитието на населението често се свързва със силата и подмладяването на страната в държавните медии на фона на намаляващата раждаемост и широко разпространената загриженост на гражданите относно трудностите при отглеждането на деца.
Високите разходи за грижи за деца и необходимостта от прекъсване на кариерата си са попречили на много жени да имат повече деца или изобщо да имат деца. Половата дискриминация и традиционните стереотипи за жените, които се грижат за децата, все още са широко разпространени в цялата страна.
През последните месеци властите засилиха реториката относно споделянето на задължението за отглеждане на деца, но отпускът по бащинство все още е ограничен в повечето провинции.
Страната отчете спад от приблизително 850 000 души при население от 1,41175 милиарда през 2022 г., отбелязвайки първия спад от 1961 г., последната година от Големия глад в Китай.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа