ООН „Климатичната криза не е полово неутрална“

ООН „Климатичната криза не е полово неутрална“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.10.2023
  • Share:

„Само една трета от страните включват сексуалното и репродуктивното здраве в националните си планове за справяне с климатичната криза", предупреди ООН.
От 119 държави, които са публикували планове, само 38 включват достъп до контрацепция, здравни услуги за майки и новородени и само 15 споменават насилието срещу жени, според доклад, публикуван от Фонда на ООН за населението (UNFPA) и Университета Queen Mary в Лондон.
Докладът е първият, който изследва дали плановете за климата се отнасят до сексуалното и репродуктивното здраве. Той призовава повече държави да признаят непропорционалното въздействие на климатичната криза върху жените и момичетата и да предприемат повече действия.
Повишаващите се температури са свързани с по-лошо здраве на майката и усложнения по време на бременност, като гестационен диабет. Екстремните горещини се свързват с предизвикване на по-ранни раждания и увеличаване на мъртвородените.
В доклада се казва, че климатичната криза е изострила съществуващите неравенства. В Източна и Южна Африка, например, тропическите циклони нанесоха щети на здравни заведения, прекъсвайки достъпа до здравни услуги за майките и спомагайки за разпространението на болести, предавани по вода, като холера.
Ураганите и сушите увеличават рисковете от насилие, основано на пола, и детски бракове, се добавя в него, тъй като семействата под стрес са по-малко способни да издържат дъщерите си и се стремят да ги омъжат.
Анджела Баскиери, съветник по населението и развитието на UNFPA и един от авторите на доклада, каза: „Ако погледнем плана за действие за жените и момичетата, националните планове показват, че има още работа, която може да се свърши. Знаем, че изменението на климата засяга непропорционално жените и не е полово неутрално, така че е необходимо да се преодолеят тези пропуски и въздействия."
Докладът подчерта страните, които предприемат действия. Парагвай, Сейшелските острови и Бенин посочиха необходимостта от изграждане на устойчиви на климата здравни системи, позволяващи на жените да раждат безопасно и да имат достъп до здравни услуги. Девет държави, включително Ел Салвадор, Сиера Леоне и Гвинея, са включили политики или интервенции за справяне с насилието, основано на пола.
Само Доминика спомена необходимостта от контрацепция, въпреки доказателствата за прекъсвания на услугите за семейно планиране по време на бедствия, свързани с климата. Виетнам е единствената страна, която признава, че детските бракове се случват по-често по време на кризи, тъй като семействата се стремят да намалят икономическата си тежест (например браковете на момичета на възраст от 11 до 14 години са се увеличили наполовина в Бангладеш в години с гореща вълна, продължила един месец) .
„Климатът ни връща назад в борбата за равенство между половете. Целта ни е да се уверим, че политиката за климата признава различното въздействие върху жените и го взема предвид при разработването на политиката", каза Баскиери.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа