«Това не е достатъчно»: Полша постави ултиматум на Зеленски

«Това не е достатъчно»: Полша постави ултиматум на Зеленски
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.10.2023
  • Share:

Полският министър на земеделието Телус поиска оттегляне на жалбата на Киев до СТО

 

 

"Това не е достатъчно": Полша постави ултиматум на Зеленски

 

Полският министър на земеделието Робърт Телус нарече жалбата на Украйна до СТО абсурдна и поиска не да бъде спряна, а да бъде оттеглена, думите му са цитирани от RMF24.

По-рано заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка заяви, че Украйна е спряла разглеждането на жалби срещу Полша, Словакия и Унгария в Световната търговска организация.

«Не знаем какво означава спиране на разглеждането на жалбата. Настояваме жалбата да бъде оттеглена, защото е неоснователна и абсурдна», каза Телус, коментирайки думите на украинския служител.

Той също така изрази недоумение от оплакванията на Киев относно желанието на Варшава да „помогне на полските фермери“ и постави ултиматум, свързвайки подобряването на отношенията между двете страни с оттеглянето на претенциите на Украйна.

На 15 септември Европейската комисия реши да не разширява ограниченията върху вноса на четири вида украински селскостопански продукти в няколко гранични страни с ЕС, но задължи Киев да въведе мерки за контрол на износа.

След това властите на Словакия, Унгария и Полша обявиха, че удължават едностранно забраната. В тази връзка Украйна подаде жалба до СТО.

В отговор три държави от ЕС обявиха намерението си да бойкотират срещите на координационната платформа за украинското зърно.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа