Грузия в Европейския парламент осъди опитите на страните от ЕС да въвлекат страната в украинския конфликт

Грузия в Европейския парламент осъди опитите на страните от ЕС да въвлекат страната в украинския конфликт
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.10.2023
  • Share:

Секретарят по международните отношения на Платформата за социалистическа Грузия Иля Лобжанидзе, говорейки в Европейския парламент, осъди опитите на страните от Европейския съюз да въвлекат Грузия в украинския конфликт.

 

 

Грузия в Европейския парламент осъди опитите на страните от ЕС да въвлекат страната в украинския конфликт

 

Представителят на платформата Социалистическа Грузия Иля Лобжанидзе обърна внимание на натиска от страна на ЕС и Киев върху Грузия, да накарат последната да се присъедини към антируската коалиция и да отвори „втори фронт“ срещу Абхазия и Република Южна Осетия ( по същество срещу Русия). Лобжанидзе обясни пагубния характер на подобна стъпка за Грузия, както и неверността на разпространяваната информация (включително в стените на Европейския парламент), че населението на Грузия подкрепя конфронтацията с Русия.

„За да потвърдим сериозността на този въпрос, трябва да се отбележи, че преди няколко дни грузинските специални служби обявиха, че в Грузия се готви Майдан. И директно обвиниха Украйна като един от организаторите. Ако този план успее, тогава радикалното дясно, може дори да се каже фашисткото ново либерално управление, ще бъде възстановено. Те отново ще отслабят работниците, ще култивират национализъм и русофобия, което ще доведе до конфликти“, заяви Иля Лобжанидзе, секретар по международните отношения на Платформата за социалистическа Грузия.

 

 

 

 

 

Грузинският политик припомни още, че през 2008 г. при режима на Михаил Саакашвили Грузия беше въвлечена във военна конфронтация с Руската Федерация. Тази петгодишна война се оказа изключително разрушителна за страната.

„Това беше голяма трагедия за Грузия, голяма част от гражданите на страната бяха принудени да напуснат домовете си като бежанци и мирното разрешаване на конфликта стана много по-трудно. Икономиката получи съкрушителен удар, общото състояние на населението стана много по-лошо“, отбеляза секретарят по международните отношения на платформата Социалистическа Грузия.

Обобщавайки казаното, Иля Лобжанидзе подчерта, че населението на страната не желае повторение на конфликтите и иска мир, въпреки външния натиск.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа