Дронове на ВСУ удариха любимия град на Путин, украински експерт разкри плановете на руснаците

Дронове на ВСУ удариха любимия град на Путин, украински експерт разкри плановете на руснаците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

Руски ракети поразиха цели в Николаев и Миргород и пункт за дислокация на морската пехота на Украйна, Москва увеличава парите за война

 

 

Дронове атакуваха черноморския курорт Сочи за втори път в рамките на две седмици. Градът е дом на резиденцията на руския президент Владимир Путин. Това съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство в Twitter, пише Фокус уа.

 

 

Според британското разузнаване на 1 октомври 2023 г. дронове са атакували Сочи. Бе повредена площадка за кацане на хеликоптер на местно летище. 

 

 

 

Предишната атака срещу Сочи беше извършена на 20 септември. Дронове предизвикаха голям пожар в петролно хранилище близо до летището. Това беше първият регистриран удар по Сочи след нахлуването на Русия в Украйна.

"Сочи е популярна ваканционна дестинация с тесни връзки с руския президент Владимир Путин и служи като лятна база за много от руския елит", каза разузнавателната агенция.

Ударите с дрон срещу руския град Сочи показват как войната в Украйна се отразява на руснаците, които живеят далеч от фронтовата линия. Това се обсъжда в скорошен доклад на британското разузнаване. 

„Ударите край града са пример за това, че войната засяга пряко руското население далеч от украинската граница“, подчертават анализаторите.

Експлозии и тревога в Крим: ВСУ атакува полуосотрова с С-200

Руската армия отблъсква атаката на врага срещу Кримския полуостров. Украински информационни ресурси публикуват кадри от дим в Джанкой. На снимките има дим от експлозия. Предполага се обаче, че димът е резултат от това, че руската противовъздушна отбрана е прихванала вражеска ракета във въздуха. 

Очевидци съобщават, че силите на ПВО са свалили БЛА и ракета над Крим. Ракетата падна в степта. 

По уточнена информация украинците са се опитали да атакува Крим с преработена в ударна ракета С-200.

Генералният щаб на Украйна посочи направлението, където руснаците атакуват най-много

През последното денонощие руските войски атакуваха най-силн в Маринското направление. Украинските сили за отбрана са отбили там 12 атаки в районите на Маринка, Красногоровка и Новомихайловка в Донецка област, предава УНИАН.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна са участвали в общо 50 сражения.  

По-специално, в купянската посока украинските защитници са отблъснали 10 вражески атаки близо до Синковка и Ивановка, Харковска област; в посока Лиман силите за отбрана отблъснаха 5 вражески атаки в района на Макеевка в Луганска област; в посока Авдеевски силите за отбрана отблъснаха всички вражески атаки близо до Авдеевка и Первомайски, Донецка област. 

В посока Шахтарски, под тежък артилерийски огън и въздушни удари, нашите защитници отблъснаха 8 вражески атаки в района на Водяное в Донецка област. Противникът безуспешно се опитва да възстанови загубената позиция източно от Золотая Нива, Донецка област.  

Русия готви настъпление в Купянск-Лиманското направление, четири моста са разрушени

Руската окупационна армия се активизира в Купянск-Лиманското направление. Четири моста през река Оскол бяха разрушени. Текущата цел на противника е да унищожи тиловата база на Силите за отбрана на Украйна, да достигне левия бряг на реката и да превземе част от Купянск.

Това мнение изрази военният експерт Владислав Селезнев в интервю за OBOZREVATEL. 

"Поне четири моста през река Оскол в тази посока са разрушени. С каква цел? Врагът се опитва да унищожи нашата логистика. Нашите инженерни части изграждат понтонно-мостови преходи, но е ясно, че капацитетът им е малко по-нисък от стационарни мостове.

Очевидно е защо противника ни руши мостовете-готви се за настъпление.Както казахме миналия път окупаторът прокарва проходи в своите минни полета,изтегля бронетехника до линията на военните сблъсъци.

Още вчера или завчера (4-5 октомври - УНИАН) започна да се появява информация, че "врагът се опитва да атакува както в купянското, така и в лиманското направление", отбеляза експертът. 

Русия привлича части от недоформираната 25-а армия, части от Първа гвардейска танкова армия и се опитва да окаже натиск. Както отбелязва експертът, не е факт, че първите неуспехи ще охладят пламът на врага. Най-вероятно подобни атаки на този участък от фронта ще продължат и в бъдеще.

„Като цяло ситуацията, която се наблюдава сега по цялата бойна линия, се характеризира с два фактора: там, където украинската армия има ресурси, сили, средства и възможности, тя атакува. Там, където нямаме такива, ние водим отбранителни боеве, тъй като там атакува или контраатакува руската окупационна армия.

Ситуацията на бойното поле е доста динамична. Перспективите й зависят от ресурсните възможности на украинските сили за отбрана“, отбеляза Селезньов.

Той отбеляза, че перспективите са доста тревожни, тъй като през следващата година военният бюджет на Русия ще бъде приблизително 30%. 

Това е най-малко 4 пъти повече от сегашния военен бюджет на Украйна, като се вземе предвид доставката на военно-техническа помощ от нашите западни партньори.

Съотношение 1:4, което не е в полза на Украйна, едва ли може да означава, че можем да имаме възможност поне за паритетно съотношение на сили и средства.

Според експерта до края на ноември вече ще имаме ясно дефинирана ситуация – „какво може да се очаква като част от нашето настъпление, като част от действията на руската окупационна армия и до какво ще стигнем в крайна сметка“. Основният фактор в това е ресурсът.

Продължават ожесточени боеве в района на железопътната линия на южния фланг на Бахмут

Според американски анализатори продължават боевете в района на Клищеевка и Андреевка, които наскоро бяха освободени от украинските войски. Вероятно съобщенията за ожесточени сблъсъци се отнасят до място близо до Клищеевка, тъй като ISW потвърди настъплението на отбранителните сили към железопътната линия близо до това село предишния ден.

 

 

 

Цял екран

Снимка: ISW

 

Също така части от Силите за отбрана настъпиха до границата между селата Вербовое и Роботино в Запорожие. От последното населено място е на около 6 км югоизточно. Малки групи украинска пехота продължават да атакуват позициите на руските нашественици на линията Копани-Роботино, която е на 5 км северозападно от Роботино.

 

Цял екран

Снимка: ISW

 

Битки за железопътната линия край Клищеевка

Руски военни блогъри казаха, че украинските части напразно са напреднали по железопътната линия край Андреевка и Клищеевка. Подразделения на 132-ра отделна мотострелкова бригада, според руски източници, са отбили украинска атака край Горловка. Вероятно са имали предвид района между посоките на Авдеевка и Бахмут.

Тежките загуби на руските въоръжени сили край Роботино на Запорожкия фронт принуждават руското командване да създаде нови укрепени райони

Руските окупатори се готвят за защита на град Токмак в Запорожка област. Те се обградиха с „драконови зъби“ от различни страни, но украинските партизани намериха слаби места в тази защита. Това съобщават от движение Атеш.

Агент "Атеш", който е в редиците на руските въоръжени сили, посети отбранителните укрепления на нашествениците. Неговата част е изпратена да укрепи отбранителните линии край Токмак. Преди това той успя да разузнае две позиции на отбранителните линии:

 

Цял екран

 

"Информацията за слабите места на укрепленията и местоположението на минните полета бяха прехвърлени на съответните структури. Тежките загуби на руските въоръжени сили при Работино на Запорожкия фронт принудиха руското командване да създаде нови укрепени райони. Но дори и най- пламенните р * шисти разбират, че не могат да спрат украинските сили," - съобщава в Атеш.

 

Цял екран

 

Руснаците удариха цели в Николаев и Миргород, пункта за дислокация на морската пехота на Украйна 

Редица военни обекти на контролираните от Киев територии бяха поразени от удари на руската армия. Това става ясно от съобщения на украински медии и местни власти.

Украински медии съобщават за ракетен удар по обект в Николаев. Тъй като местните власти изискват от гражданите и пресата да не снимат и публикуват нищо публично, вероятно ракетата е „долетяла“ там, където е трябвало – във военен обект, при това много значим. В украинските медии обаче все още има изтичане на информация - те пишат, че ракетата, атакувала съоръжението в Николаев, е била балистична.

Освен Николаев руските въоръжени сили нанесоха удари по военен обект в Миргород, Полтавска област. Украински източници съобщават, че в града са избухнали най-малко две експлозии и се предполага, че руските въоръжени сили са използвали ракети „Искандер“.

 Известно е, че в това населено място е нанесен удар по склад с ракети на украинските въоръжени сили, които са били използвани за атаки срещу руските войски.

И накрая, обекти на територията на Иличевск (Черноморск) в Одеска област също бяха подложени на удари от руските въоръжени сили днес. Там беше атакувана пристанищната инфраструктура на града, участваща в логистиката на украинските въоръжени сили.

Руските въоръжени сили нанесоха удар по здравния комплекс "Чайка", който през последните години не беше обект на гражданската инфраструктура, а се използваше като пункт за дислокация на подразделения на морската пехота на Украйна.

 

 

 

Станете почитател на Класа