„Хамас“ срещу Израел: Не просто терор, а военна операция с руска „следа“

„Хамас“ срещу Израел: Не просто терор, а военна операция с руска „следа“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

На 7 октомври сутринта съвсем неочаквано южната част на Израел беше атакувана от терористичната групировка „Хамас“. Този удар изненада ЦАХАЛ (израелската армия). Израелското разузнаване също го проспа, което, изглежда, с оглед на нивото на опит, участващите оперативни работници и агентурната мрежа, е просто невъзможно. Но от друга страна, това показва също, че терористичната групировка е провеждала подготовка на много високо ниво на секретност за днешния удар. Освен това е имало внимателно планиране, което не е типично за „Хамас“. Качеството на подготовката за тази операция показва ясното участие на надзорници с пагони.

Преди всичко си струва да се обърне внимание на специалните дати на случващото се. Факт е, че преди 50 години, на 6 октомври 1973 г., започва войната „Денят на Страшния съд”, която завършва с пълния разгром на арабската коалиция на Египет, Сирия, Ирак и Йордания, подкрепяна от СССР. Освен това нападението е извършено на свещен за евреите ден – съботата от празничната седмица Сукот.

Очевидно е, че датите не са били избрани спонтанно или ситуативно, а самото терористично нападение е било цинично подготвено предварително. Но възниква въпросът – терористична ли е тази атака?

Разбира се, убийствата на цивилни граждани по улиците на Южен Израел, в Сдерот, Ашкелон, Офаким и други градове са терористични актове. Но има един важен нюанс: те не носят традиционната, хаотична и безредна последователност от действия, насочени единствено към избиването на невинни жертви от ръцете на терористите. Напротив, в тях е налице балансираност, обмисленост и тактика.

https://e-vestnik.bg/imgs/world/isr23b.jpg

 

Палестинци празнуват около унищожен израелски танк до оградата около ивицата Газа, 7 октомври 2023 година. Снимка: АП/БТА

 

Всъщност станахме свидетели на военна операция на малки тактически групи, характеризираща се с масовост и мобилност.

Под звуците на обстрела на израелските градове със самоделни реактивни системи за залпов огън граничната стена беше пробита от групи на пикапи и мотоциклети, подкрепени от разузнавателен и ударен компонент от въздуха под формата на дронове, както и от удари не само по контролно-пропускателни пунктове и застави, но и по топлоелектрически централи, комуникационни центрове и др.

Т.е. става дума не само за най-високото ниво на секретност при подготовката на подобна операция, информацията за която изцяло е преминала покрай израелските служби за сигурност, но и за характера на внимателното планиране на действията, което не е характерно за „Хамас“.

И в този контекст трябва да се подчертаят две неща. Първо, как е възможно на практика нито един агент на МОСАД да не е получил информация, дори близка до намек за такава операция? Не предполага ли това, че агентурната мрежа на МОСАД е била напълно разкрита, но самите агенти, за да не привличат внимание, не са били неутрализирани, а просто са били отдалечени от района, където се е подготвяла операцията?

Вторият момент е, че качеството на подготовката на операцията показва очевидното участие на надзорници с пагони. На първо място, разбира се, иранците. Но работата е там, че в тандема на „Хамас“ и Иран винаги присъства сянката на Русия. И не бива да се изключва нейната пряка помощ по въпросите от тактически план и не само от тактически. Особено като се има предвид колко активно руското информационно поле започна да подкрепя терора и насилието, извършвани от терористите в Израел.

Ето защо това е внимателно обмислена военна операция с използване на широк спектър от импровизирани средства за унищожаване на тежко бронирана и въздушна техника на ЦАХАЛ.

Танк „Меркава” Mk.4 е умело поразен от дрон в слабо защитената горна повърхност с тандемен кумулативен боеприпас ПГ-7ВР (вероятно ПГ-29В). Кой би се усъмнил в това, нали „„Хамас“„ са майстори в използването на дронове срещу тежкобронирана техника? Или не?

Хеликоптерите се обстрелват с ПЗРК „Игла-1”, като се отчитат всички особености на такъв огън. Това в гаража ли го научиха, на симулатор ли?

Резултатът е, че загубите на ЦАХАЛ за по-малко от денонощие далеч надхвърлят невъзстановимите загуби от операция „Излято олово”.

Отговорът със сигурност ще бъде възможно най-суров. „Хамас“ натопи палестинците и затова съм изненадан от примитивната реакция, която идва от палестинците, излезли на улицата, за да подкрепят терористите. Малко вероятно е ЦАХАЛ да бъде избирателен в нанасянето на удари по терористите в името на възможно най-бързото премахване на заплахата за израелците.

Кървавото утро на 7 октомври може да се смята за ситуационна победа за „Хамас“, която няма да доведе до нищо друго освен до ликвидирането на повечето от неговите функционери и бойци, с неизбежните съпътстващи жертви. Те сами си навлякоха наказанието.

Освен това, независимо от факта, че ръководството на „Хамас“ (а и не само то) в момента се крие в Катар, едва ли ще се чувства спокойно след днешното клане. Изобщо няма да се учудя, ако Катар не се окаже сигурно убежище за тях.

Израел ще се справи с тази терористична напаст, но бе нанесен сериозен удар върху репутацията на МОСАД и ЦАХАЛ.

Стрелбата по цивилни граждани по улиците на израелските градове и в домовете им, издевателствата над затворници, поругаването на труповете на убитите, унизителното залавяне на генерал Нимрод Алони, изведен на улицата по бельо..

Израел ще отговори, но това ще стане със закъснение.

Мъртвите, изтезаваните и мъчениците не могат да бъдат върнати. Да, те могат да бъдат отмъстени, но „Хамас“, дори и да претърпи десетки пъти повече жертви и да бъде почти напълно унищожен през следващите дни или седмици, е постигнал това, което си е поставил за цел. Показа, че Израел е слаб и може да му бъдат нанесени болезнени удари.

От какво се получи този резултат? Едно мекушаво и корумпирано правителство на страната, ръководено от Бенямин Нетаняху? Пренебрегване на проблемите, свързани с нарастващото влияние на Русия в терористичната среда? Липса на по-твърда позиция и реакция на засилването на тандема Иран-Русия с всички произтичащи от това последствия?

 

 Картините от Южен Израел до болка напомнят украинските Буча, Бородянка, Ирпен, Гостомел... Повече от година и половина официален Израел игнорира редица въпроси, които биха могли да отслабят Русия не само в Украйна, но и в региона на Близкия изток. На свой ред флиртът с Русия доведе до това, че терористичните организации укрепнаха и са способни да провеждат военни операции.
И според мен не по-малко важна последица от клането на 7 октомври може да бъде не толкова мащабната реакция на ЦАХАЛ, колкото промяната на всички прилагани досега приоритети във външната политика на страната. Разбира се, със замяната на един ненадежден политически контингент, който е по-скоро заиграващ се, отколкото решителен.

 

Станете почитател на Класа