Испанска компания изстреля ракета за многократна употреба - пробив за европейските космически амбиции

Испанска компания изстреля ракета за многократна употреба - пробив за европейските космически амбиции
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

Испанската компания PLD Space изстреля своята ракета Miura-1 за многократна употреба в събота от площадка в югозападна Испания, извършвайки първото напълно частно изстрелване на ракета в Европа и предлагайки надежда за закъсалите й космически амбиции.
Тестовото нощно стартиране на стартъпа от Уелва дойде след два предишни опита. Първият опит за изстрелване на ракетата Miura-1 през май беше изоставен поради ветрове на голяма надморска височина. Вторият опит през юни се провали, когато пъпните кабели в отсека на авиониката не се освободиха навреме, спирайки излитането, тъй като ракетата бълваше дим и пламъци.
Ракетата Miura-1, кръстена на порода боен бик, е висока колкото триетажна сграда и има товарен капацитет от 100 кг. Изстрелването носи полезен товар за тестови цели, но той няма да бъде пуснат, казаха от компанията.
Контролното видео на мисията показа как инженерите се радват и поздравяват един друг, докато ракетата се издига в нощното небе „Гласът ми е пресипнал след толкова много викове", каза триумфално Раул Торес, главен изпълнителен директор на PLD Space, малко след изстрелването. Той каза, че всички ракетни системи работят „перфектно", добавяйки, че сега компанията ще се съсредоточи върху утрояване на работната си сила. "Това е само началото."
Въздушното пространство, морските зони и пътищата около стартовата площадка бяха затворени с висока степен на сигурност преди изстрелването.
Усилията на Европа да развие способности за изпращане на малки сателити в космоса са в центъра на вниманието след неуспешно изстрелване на орбитална ракета от Virgin Orbit от Великобритания през януари. Тази система включва пускова установка от преработен Boeing 747. Състезателите, които се подреждат, за да се присъединят към надпреварата за изстрелване на малки полезни товари, включват компании в Шотландия, Швеция и Германия.
Съботната мисия на Miura-1 беше първата от двете планирани суборбитални мисии. Въпреки това анализаторите казват, че най-критичният тест ще бъде разработването на орбитални услуги на по-голямата Miura-5, планирана за 2025 г.
През юли последното изстрелване на най-голямата ракета в Европа, водещата космическа ракета Ariane 5, се състоя на европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана. Доскоро Европа разчиташе на Ariane 5 и нейния капацитет над 11 тона за тежки мисии, както и на руската ракета-носител Союз за средни полезни товари и италианската Вега, която също се изстрелва от Куру, за малки.
Краят на Ariane 5 остави Европа практически без автономен достъп до космоса, докато не бъде изстрелян нейният наследник, Ariane 6. Русия спря достъпа до Союз в отговор на европейските санкции заради нахлуването в Украйна, модернизираната Vega-C беше спряна по технически причини, а Ariane 6 се отлага за следващата година.
Източник: Гардиън, превод:Ш.Меламед

Станете почитател на Класа