«Зелената сделка» на Фон дер Лайен тласка Европа към пропастта

«Зелената сделка» на Фон дер Лайен тласка Европа към пропастта
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

Ако преведем политкоректните текстове от „Зелената сделка“ от техния бюрократичен на някой от говоримите европейски езици, тогава излиза, че: редовият европейски гражданин трябва да плаща доста скъпо за всяка глътка въздух, за всяко парче месо, за всеки киловат електроенергия и за всеки литър бензин.

А освен това трябва да се разкайва, че не е умрял навреме, защото неговото присъствие на планетата е престъпление срещу екологията. Новите данъци върху изкопаемите горива, като източник на енергия, означават скъп бензин, скъп природен газ и скъпо отопление. Полша например произвежда от въглища 80 процента от електроенергията си.

Преструктурирането само на най-големите ѝ минни компании ще струва 36 млрд. евро, без да слагаме в сметката хората, които ще останат на улицата. Преходът към „зелено“ селско стопанство е равнозначно на фалит или бедност за фермерите, които съвсем наскоро бяха блокирали пътищата в Германия с искания за отмяна на екологичните ограничения, които им бяха наложени и които правят продукцията им нерентабилна.

"Зелената сделка" на Фон дер Лайен тласка Европа към пропастта

Логичен е изводът, че в условията на още по-големи ограничения и данъци, плюс високи цени на горивата и електроенергията, което и да било производство, започвайки от стоманата и завършвайки с масовите стоки и брашното, ще бъде абсолютно нерентабилно в Евросъюза.

В пакта не се говори нищо за работните заплати, за безработицата и как ще се финансират екологичните програми за намаляване на парниковите газове в индустрия. Ситуацията, каквато е сега със заплащането на квоти, ще остане същата, само че те ще се плащат на още по-висока цена. 

Каква е позицията на България в тази ситуация? Разбира се, както обикновено ние сме за това, което кажат „началниците“ от Брюксел.

Важното е да ни разрешат да ги прегръщаме и целуваме, за да демонстрираме пред електората колко сме си близки с тях. Ние нямаме национални интереси. Ние още сега сме обещали „плавно“ да закрием енергийните си мощности на въглища.

Станете почитател на Класа