Обединеното кралство не приема позицията на Китай по отношение на Тайван

Обединеното кралство не приема позицията на Китай по отношение на Тайван
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

Комисията по външните работи към Долната Камара на парламента на Обединеното кралство (Камарата на общините) вярва, че народа на Тайван сам трябва да определя своето бъдеще, заяви Алиша Кърнс, председател на комисията, по време на интервю.

 

 

Кърнс бе попитана дали подкрепя идеята Обединеното кралство да признае дипломатически Тайван, след като нейната комисия публикува през август доклад, в който се казва, че Тайван „вече е независима държава“.

„Много бих искала да вървим към признаване на Тайван“, категорична бе тя.

Докладът от 30 август разглежда Тайван в раздела „страни“, описвайки го като притежаващ „всички квалификации за държавност“, с изключение на „по-голямо международно признание“.

Въпреки че има „постоянно население, определена територия, правителство и капацитет да влиза в отношения с други държави“, правителството на Тайван не е обявило независимост, защото Китай гледа на подобен акт като причина да започне война.

Президентът на Тайван Цай Ин-уен заяви, че това е така, защото Тайван „вече е независима държава“ и следователно „няма нужда да обявява независимост“.

Подобно на повечето страни по света, Обединеното кралство поддържа дипломатически отношения с Китайската народна република и има само неофициални връзки с Република Китай (официалното име на Тайван).

Кърнс и четирима нейни колеги посетиха Тайван и се срещнаха с Цай и други високопоставени служители в края на миналата година, което бе и първото посещение на Комисията в Тайван от 16 години.

В интервю за CAN Кърнс бе категорична, че политиката на Обединеното кралство за един Китай не означава, че е приема позицията на Пекин, който гледа на Тайван като част от собствената си територия.

„Ние по същество сме запознати с позицията на Пекин. Това не означава, че я приемаме.“

Междувременно, попитана дали има да каже нещо на тайванците във връзка с предстоящите президентски избори през януари 2024 г., Кърнс каза, че би се радвала повече хода да гласуват и да изберат сами своите лидери.

„Знаем, че за съжаление вашият голям съсед е щастлив да ви ограничи тази свобода и правото на глас да изразите волята си свободно. Така че, моля, излезте. Гласувайте и се уверете, че ще продължите да бъдете един от най-важните ни демократични партньори в Азия“, каза тя.

 

Станете почитател на Класа