Израел задейства операция "Железни мечове" след терористична атака на “Хамас”

Израел задейства операция "Железни мечове" след терористична атака на “Хамас”
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

Държавата Израел задейства операция "Железни мечове" след терористична атака на “Хамас”, стартирала тази сутрин. Това става, след като израелските въоръжени сили обявиха „състояние на бойна готовност“. Това съобщават от посолството на Израел в България в специално съобщение до ФАКТИ, позовавайки се на информация на външното министерство на Израел.

„Терористичната организация „Хамас“ започна масирано изстрелване на ракети от ивицата Газа по Израел и терористите проникнаха на израелска територия на редица различни места. Цивилните в южните и централните части на страната трябва да останат в близост до убежище, а гражданите около ивицата Газа са в убежища. Началникът на Генералния щаб утвърждава планове за действие на израелската армия. Тази сутрин (събота 7 октомври, когато се чества празникът Симхат Тора) започна масивен ракетен обстрел от ивицата Газа към Израел, докато междувременно терористите проникнаха и на израелска територия от редица различни точки.

 

 

Това е мащабна терористична атака срещу цивилното население в Израел в разгара на празника Симхат Тора, когато стотици хиляди израелци са на път към синагогите, за да празнуват със своите семейства“, се казва в съобщението.

„В Йерусалим има безразборен огън, предназначен да порази цивилното население. Израелските сили за сигурност работят по защитата на израелските цивилни на всички фронтове. Израелската армия ще защити гражданите на страната, а „Хамас“ и всички терористични организации ще платят тежко за действията си“, допълват от външното министерство.

„Това е инициирана атака от терористични организации, ръководени от „Хамас“, без предлог или предварителни действия от страна на Израел. Нещо повече, тази атака идва след дълъг период, в който Израел се опитва да въведе спокойствие в ивицата Газа, чрез обширни усилия за подобряване на гражданското положение в там. Тази атака доказва още веднъж, за тези, които все още имат съмнения, че „Хамас“ не се интересува от безопасността и благополучието на гражданите на ивицата Газа и не ги вижда като нищо повече от пионки в усилията си да навреди на гражданите на Израел. Израел ще действа по всички необходими начини, за да защити гражданите си и няма да се свени от широка операция в Газа. Страната е готова да действа както е необходимо, докато целите бъдат постигнати. Организацията „Хамас“, която стои зад тази атака, ще носи последствията и отговорността за събитията. Терористичната организация е клон на режима на аятола в Иран, който проактивно насърчава терористична дейност в Израел и срещу израелски и еврейски цели по целия свят“, допълват от външно министерство.

„Жителите на ивицата Газа не са врагове на Израел, но терористичните организации, които действат съзнателно и преднамерено от гъсто населени райони и в близост до хуманитарни сгради и институции, ги използват нарочно. Израел ще направи всичко възможно, за да предотврати нараняване върху невинни хора, но терористичните организации съзнателно действат от райони с цивилно население, извършвайки двойни военни престъпления – безразборна стрелба по израелски граждани, докато използват жителите на Газа като живи щитове“, пише още комюникето.

 
 

Станете почитател на Класа