Путин обяви началото на доставките на газ за Узбекистан през Казахстан

Путин обяви началото на доставките на газ за Узбекистан през Казахстан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

"Това е най-големият тристранен енергиен проект" между трите бивши съветски републики, зяви руският президент, след като официално постави началото на доставките на среща в Москва с колегите си от двете държави

 

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на доставките на природен газ за Узбекистан през Казахстан, предаде агенция Франс прес. Агенцията отбелязва, че този ход е тласък за руската индустрия, която е под западни санкции заради офанзивата на Русия в Украйна.

"Това е най-големият тристранен енергиен проект" между трите бивши съветски републики, по думите на Путин, след като той официално постави началото на доставките на среща в Москва с колегите си от Узбекистан и Казахстан.

Износът на руски газ е спаднал с над 20 процента през миналата година след драстично намаленият внос от страна на Европейския съюз, който преди беше най-големият купувач на руски газ, отбелязва агенция Франс прес.

Президентите на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и на Узбекистан Шавкат Мирзийоев пристигнаха в Русия специално за събитието.

 

БНР

 

 

Станете почитател на Класа