Кадиров на рождения ден на Путин: Да отменим президентските избори догодина

Кадиров на рождения ден на Путин: Да отменим президентските избори догодина
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

Чеченският ръководител Рамзан Кадиров предложи да бъдат отменени президентските избори в Русия, които трябва да се проведат през 2024 г. Той се аргументира, че докато трае специалната военна операция (СВО), както Русия официално нарича войната в Украйна, Русия не трябва да сменя президента си. Предложението си Кадиров направи днес по време на митинг по повод рождения ден на руския президент Владимир Путин в Грозни, предаде ТАСС. Днес Владимир Владимирович навърши 71 години.

 

 

"Искам да пожелая на президента здраве и дълголетие. Предлагам сега, когато тече СВО, единодушно да решим, че ще имаме един кандидат на изборите - Владимир Владимирович Путин. Или временно да отменим изборите, защото нямаме още един човек, който може да защити страната ни днес", каза Кадиров.

Масов митинг се проведе в събота на централния площад в Грозни. Според властите в него са участвали около 25 хиляди души. Жителите на региона държаха транспаранти с портрети на Путин и лозунги: "ВВП е щитът и мечът на Русия!", "Силен президент!", "Силна Русия", "Заедно като президент!"

 


В началото на октомври стана ясно, че Путин може скоро да намекне, че ще участва в президентските избори в страната през 2024 г. Това проправя пътя на шефа на Кремъл да остане на власт до 2030 г., тъй като президентският мандат в Русия е 6 години.

Според официални длъжностни лица като част от конференция през ноември Путин може да обяви, че ще участва в изборите през март догодина. Има обаче и други сценарии за това какво може да направи руският лидер на конференцията, като окончателното решение зависи от него.

Путин, който наследи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., се задържа начело на Русия по-дълго от всеки друг руски владетел след Йосиф Сталин, надминавайки дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев.

Станете почитател на Класа