50 години след войната от Йом Кипур: "Хамас" подпали нов конфликт в Близкия изток

50 години след войната от Йом Кипур: "Хамас" подпали нов конфликт в Близкия изток
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

Изненадващо тази сутрин въоръженото крило на палестинската групировка "Хамас" предприе атака срещу Израел. То изстреля хиляди ракети по израелската територия от ивицата Газа, а същевременно въоръжени бойци навлязоха в Израел и според израелски медии те са взели за заложници хора в няколко израелски градове.

 

 

Палестински медици в ивицата Газа съобщават за много убити и ранени вследствие на въздушните удари, предаде Ройтерс. 

Най-малко 40 души бяха убити, а стотици ранени в Израел вследствие на атаката на Хамас по еврейската държава, обобщават световните агенции, като се позоват на израелските здравни власти. Това е най-смъртоносната атака от години в Израел, отбелязва АП.

Според АП ранените са най-малко 561, като агенцията се базира на броя на приетите в израелски болници. От тях най-малко 77 души са в критично състояние. Според израелската медия Ен 12 нюз ранените от израелска страна са най-малко 740, предаде Ройтерс. Според Франс прес, която се позовава на израелското министерство на здравеопазването, ранените са 779.

Военният командир на "Хамас" Мохамед Дейф обяви началото на "военна операция" срещу Израел в изявление тази сутрин, след като десетки ракети бяха изстреляни от ивицата Газа. Военният отговор на Израел не закъсня - еврейската държава започна да нанася въздушни удари по цели на "Хамас" в ивицата Газа. "Ние сме във война, война, в която ще победим", обяви израелският премиерБенямин Нетаняху.

 

 

 

ЕС осъжда недвусмислено атаките на Хамас срещу Израел, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Следим с безпокойство новините, идващи от Израел. Осъждаме недвусмислено атаките на Хамас. Това ужасяващо насилие трябва да бъде прекратено незабавно. Тероризмът и насилието не разрешават нищо", заяви Борел в послание в Екс. "ЕС изразява солидарността си с Израел в тези трудни моменти", допълни той.

 

 

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди остро атаките срещу Израел, извършени от ивицата Газа,  предаде ДПА. 

"Силно осъждам безразборните, предприети, срещу Израел и неговия народ тази сутрин с цел всяване на терор и пораждане на насилие срещу невинни граждани", коментира Мишел в Екс.

"В мислите си съм с всички жертви", допълни той и изрази солидарността на ЕС с израелския народ в този ужасяващ момент.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви също в Екс, че

нападението срещу Израел "е тероризъм в най-подлата му форма". Тя добави, че "Израел има право да се защитава от такива отвратителни нападения", предаде Асошиейтед прес.

 

 

 

Германия също осъди категорично терористичните атаки, идващи от Газа срещу Израел, заяви германският външен министър Аналена Бербок, предаде Франс прес.Тя каза, че Германия е напълно солидарна с Израел и с неговото право, гарантирано от международното законодателство, да се защитава срещу терориз ма.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази солидарност с Израел след масираната сутрешна атака на Хамас срещу еврейската държава, предаде ДПА. "Ужасяващи новини досигат до нас от Израел", заяви Шолц.

"Дълбоко сме шокирани от ракетния обстрел от Газа и от ескалацията на насилието. Германия осъжда тези атаки на Хамас и застава на страната на Израел", написа канцлерът в Екс.

Франция осъжда с най-голяма твърдост терористичните атаки срещу Израел, се казва в изявление на френското министерство на външните работи. Париж изразява пълната си солидарност с Израел и с жертвите на тези атаки и потвърждава отново отхвърлянето на тероризма и привързаността си към сигурността на Израел, се казва в изявлението.

Френският президент Еманюел Макрон в изявление в Екс също осъди твърдо терористичните атаки, поразяващи сега Израел, които се извършват сега,  и изрази пълната си солидарност с жертвите и с техните семейства, предаде Ройтерс.

 

 

 

Италия подкрепя правото на Израел да се защитава срещу бруталната атака, която се извършва на нейна територия, пък се казва в изявление на италианското правителство, предаде Франс прес.

Рим осъжда с най-голяма твърдост терора  и насилието, които сега се извършват срещу невинни цивилни. "Терорът няма да надделее никога. Ние подкрепяме правото на Израел да се защитава", се казва в изявлението.

Великобритания осъжда ужасяващите атаки на Хамас срещу Израел, предаде Франс прес, като се позова на изявление на британския външен министър Джеймс Клевърли.

"Великобритания ще подкрепя винаги правото на Израел да се защитава", допълни министърът в Екс.

 

 

 

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес също осъди атаките от ивицата Газа срещу Израел, които нарече терористични и изрази солидарността на Испания с жертвите на това нападение, предаде Ройтерс.

Украйна заяви подкрепата си за Израел в нейното право да се защитава и осъди твърдо терористичните атаки, които са в ход срещу еврейската държава, в това число и изстрелването на ракети срещу цивилни в Йерусалим и Тел Авив, се казва в изявление на украинското министерство на външните работи.

"Изразяваме нашата подкрепа за Израел в нейното право да се защитава и да защитава народа си", се допълва в текста.

 

 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също осъди терористичната атака по Израел, предаде Ройтерс.В изявление в Телеграм той каза, че Израел има право да се защитава и това не боже да бъде подложено на съмнение.

"Всеки, който прибягва до терора, извършва престъпление срещу света. Всеки, който финансира терора, извършва престъпление срещу света", каза още Зеленски в съобщение в друга социална мрежа -  Екс.

"Светът трябва да остане единен и солидарен, така че терорът да не се опитва да разбие или да завладее живота където и да е и в който и да е момент", допълни той.

 

 

 

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан недвусмислено осъди атаките терористите от палестинската ислямистка групировка Хамас срещу израелски цивилни и изрази твърдата подкрепа на САЩ за правителството и народа на Израел, предадоха световните агенции.

Съливан е разговарял и с израелския си колега Цачи Ханегби и двамата ще останат в тесен контакт във връзка със събитията в Израел.

 

 

 

Русия призова за сдържаност след атаките на Хамас срещу Израел, предаде Франс прес.

"Ние сме в контакт с всички сега. С израелците, с палестинците и с арабите", заяви Михаил Богданов, заместник-министър на външните работи и емисар на Кремъл за Близкия изток и Африка.

Москва, която е близка едновременно и с Израел и с палестинския лагер, заяви, че е изненадана от това влошаване на напрежението. 

 

 

 

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова за прекратяване на огъня незабавно и изрази най-силното си безпокойство след офанзивата на Хамас срещу Израел, предаде Франс прес.

"Призоваваме палестинската и израелската страна незабавно да прекратят огъня, да се откажат от насилието и да покажат нужната сдържаност", се казва в изявление на Захарова.

 

 

 

Египет предупреди за сериозните последствия от ескалацията в Израел, предаде Ройтерс. В изявление на египетското министерство на външните работи се призовава за максимална сдържаност и за избягване на излагане на цивилните на по-нататъшна опасност.

Индия заяви, че е солидарна с Израел, предаде Франс прес. "Дълбоко съм шокиран от информациите относно терористичната атака в Израел", написа индийският премиер Нарендра Моди в Екс. "Ние сме солидарни с Израел в тези трудни моменти", допълни той.

Атаката на Хамас беше изненадваща за Израел, отбелязват световните агенции. Тя бе извършена в последния ден от празничен период, през който учениците в Израел не бяха на училище, а в страната пристигнаха поклонници и туристи.

Израел поддържа блокада над ивицата Газа, откакто Хамас пое контрола над територията през 2007 г., припомня АП. Оттогава насам между Израел и Хамас са се водили четири войни. Също така е имало многобройни периоди на по-малки противопоставяния между Израел и Хамас и други по-малки въоръжени групи в ивицата Газа. 

Израелската блокада над Газа, която ограничава движението на хора и стоки, съсипа опустоши икономиката на палестинската територия. Израел казва, че блокадата е необходима, за да се попречи на въоръжени групи в Газа да увеличат арсеналите си. Палестинците твърдят, че блокадата е равносилна на колективно наказание.

Нападението от Газа по Израел става в период на тежки боеве на Западния бряг, където близо 200 палестинци бяха убити при израелски военни операции тази година, за които Израел казва, че са били насочени срещу палестински бойци. В размирния северен Западен бряг десетки бойци и жители днес излязоха по улиците, за да празнуват при новината за атаката срещу Израел.

Атаката на Хамас срещу Израел бе извършена точно 50 години и един ден от началото на войната от Йом Кипур през 1973 г., припомня ДПА.

Войната от Йом Кипур, наричана също Октомврийска война, е война, водена от коалицията на арабските страни, предвождана от Египет и Сирия, срещу Израел в периода 6 – 25 октомври 1973 г. Води се основно на Синайския полуостров и Голанските възвишения – територии, които са окупирани от Израел след Шестдневната война от 1967 г. Египетският президент Ануар Садат, също така, желае да отвори отново Суецкия канал.

На 6 октомври 1973, денят Йом Кипур или Денят на прошката, Египет и Сирия нападат Държавата Израел. Нападателите са подкрепени и от други арабски страни: Йордания, Ирак, Саудитска Арабия, Либия, Тунис, Алжир и Мароко.

Станете почитател на Класа