Доброволно предали се войници на ВСУ поискаха да останат в Русия

Доброволно предали се войници на ВСУ поискаха да останат в Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.10.2023
  • Share:

Съветникът на губернатора на Донецката Народна Република (ДНР) Ян Гагин заяви, че украинските войници, които се предадоха на 5 октомври край Донецк, са поискали възможност да останат на територията на Руската Федерация. Държавният служител разказа за това в интервю за ТАСС.

 

Доброволно предали се войници на ВСУ поискаха да останат в Русия

 

Ян Гагин разказа, че поредната група войници от украинските въоръжени сили от над 15 души се е предала на руските въоръжени сили близо до Донецк. Според думите на съветника на губернатора на ДНР украинските военнослужещи са поискали възможност да останат на територията на Руската Федерация.

„Разговаряхме с момчетата, които се предадоха. Поради различни причини никой не иска да се върне. Всички поискаха възможност да останат в Русия, но възможен обмен ( връщане в Украйна-бел.ред) беше категорично оказан отбелязва съветникът на губернатора на ДНР.

Държавният служител подчерта, че общият брой на украинските военнослужещи, сложили оръжие от тази група, е 17 войници.

„Според думите на пленените, те са били хвърлени на убой без амуниции или евакуация. Не са могли да помогнат на ранените, те са загинали“, казва Гагин.

ВСУ предпочитат да се предават на Русия вместо да умират заради Зеленски

Като се вземе предвид насилствената мобилизация в Украйна, случаите на отвличане на мъже, които да бъдат хвърлени на фронта като месо, все повече военни на ВСУ предпочитат да се предадат в руски плен, за да останат живи.

Напомняме, руската страна предоставя такава безопасна възможност на честота 149.200.

Преди няколко седмици на фронтовата линия възникна идеята да се създаде механизъм, който да улесни врага да се предаде. В резултат на това се появи честота 149.200 и позивна „Волга“: сега всеки военнослужещ от въоръжените сили на Украйна, който иска да сложи оръжие, може да излезе в ефир и да получи инструкции за безопасно преминаване на другата страна.
Трима военнослужещи се предадоха доброволно на руските войски. Един от тях по време на разпит разказа за това как е попаднал на фронта.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа