Косово изключва преговори със Сърбия, докато няма санкции заради смъртоносната престрелка

Косово изключва преговори със Сърбия, докато няма санкции заради смъртоносната престрелка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.10.2023
  • Share:

Косово няма да започне отново преговори за нормализиране на отношенията със Сърбия, освен ако не бъдат наложени санкции на Белград, каза президентът на страната, като заяви „Сръбското правителство следва стратегия направо от книгата на [Слободан] Милошевич".
Говорейки при пристигането си на срещата на върха на EPC - Европейската политическа общност в четвъртък, Вьоса Османи изключи провеждането на повече разговори, докато САЩ и ЕС не наложат санкции след смъртоносна престрелка миналия месец в Северно Косово.
Прищина твърди, че Белград е финансирал и подкрепил засадата на добре въоръжени сръбски паравоенни формирования срещу патрул на косовската полиция, при която е убит офицер. Трима сръбски стрелци загиват в последвалата битка край село Банска.
„Вярвам, че първата стъпка, която трябва да се предприеме, са санкциите срещу Сърбия. Ако няма санкции срещу Сърбия, те ще злоупотребят с диалога за нормализиране като процес", каза Османи пред репортери на път за срещата.
Тъй като президентът на Сърбия Александър Вучич също присъства на конференцията на EPC в Гранада, Испания, Османи каза „Няма място за такава страна на среща на върха, предназначена да насърчава демократичните ценности. EPC е маса за страни с еднакво мислене, които вярват в мира, които вярват в стабилността, които защитават европейските ценности. Сърбия, за съжаление, не е една от тях", каза тя.
Тя добави: „Това е направо от книгата на Милошевич през 90-те, направо е от книгата на Путин през 2014 г. Те казват: „Искаме мир". Те казват: „Ние нямаме нищо общо с атаките". Но всъщност ръцете им са навсякъде. Случилото се на 24 септември в Косово беше извършено по заповед на ръководството на Сърбия".
Сърбия отрече да е замесена в нападението и по-рано тази седмица арестува сръбски политик, който призна, че е участвал в смъртоносната престрелка.
Но Прищина твърди, че разполага с видео и физически доказателства за участието на Белград в атаката и е загрижена, че ако Сърбия не бъде наказана, ще почувства, че може да действа безнаказано.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа