Съветът на Държавната дума на Русия ще обсъди отмяната на ратификацията на ДВЗЯО

Съветът на Държавната дума на Русия ще обсъди отмяната на ратификацията на ДВЗЯО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.10.2023
  • Share:

Съветът на Държавната дума на Русия ще обсъди на следващото си заседание отмяната на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО), тъй като това отговаря на националните интереси на Русия, заяви Вячеслав Володин, председател на руската Държавна дума (долната камара на парламента), в канала си в Telegram.
„На следващото заседание на Съвета на Държавната дума определено ще обсъдим въпроса за отмяната на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Това корелира с националните интереси на нашата страна. И ще бъде реципрочен отговор на САЩ, които все още не са ратифицирали договора", каза Володин.
Говорителят отбеляза „На срещата на Международния дискусионен клуб „Валдай" руският президент Владимир Путин повдигна този важен въпрос, който засяга сигурността на Русия и нейните граждани".
"Става въпрос за отмяна на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Глобалната ситуация се промени. Вашингтон и Брюксел започнаха война срещу нашата страна. Съвременните предизвикателства изискват нови решения", смята Володин.
Той също така отбеляза, че успешното изпитание на крилатата ракета с ядрена мощност "Буревестник" и завършването на работата по тежката междуконтинентална балистична ракета (МБР) "Сармат" са важни за националната сигурност.
Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити беше одобрен от Общото събрание на ООН на 24 септември 1996 г. Документът забранява тестови експлозии с ядрени заряди заедно с ядрени взривове за мирни цели. Забраната важи за всички области (в атмосферата, космоса, под водата и земята) и е абсолютна и всеобхватна. Договорът все още не е влязъл в сила, тъй като САЩ, Египет, Израел, Иран и Китай не са го ратифицирали, докато Индия, Северна Корея и Пакистан не са го подписали.
Източник: ТАСС, превод Ш.Меламед

Станете почитател на Класа