Алексей Арестович: Краят на войната зависи изцяло от Путин. Той може да я прекрати, ако сметне че му е изгодно

Алексей Арестович: Краят на войната зависи изцяло от Путин. Той може да я прекрати, ако сметне че му е изгодно
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.10.2023
  • Share:

Руският президент Владимир Путин ще се опита да протака войната в Украйна минимум до президентските избори в САЩ през следващата година, коментира в специално интервю за БНТ Алексей Арестович, военен анализатор и доскорошен съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Краят на войната зависи изцяло от руския държавен глава и неговата воля, ако сметне че му е изгодно това, посочи Алексей Арестович, който даде интервю по време на срещата на руската опозиция в естонската столица Талин.

 

 

"Тази война се крепи изцяло върху волята на един човек – Владимир Путин. Той може да я прекрати и след 15 минути, ако сметне, че му е изгодно да я прекрати, а може и да я проточва още две години, изпращайки в огъня на войната живота на стотици хиляди руснаци, да източва ресурси. За сега виждаме, че той се готви според програмата на руския бюджет една трета да изразходва за отбрана. Той увеличава разходите за отбрана – готви се за дълга, изтощителна война. Смятам, че неговата програма минимум е да задържи до изборите в САЩ.Като имаме предвид дискусиите за намаляване помощта за Украйна, и изобщо за това, че Десантес се договори, че Украйна не бива да се приема в НАТО. Позицията на Тръмп ни е известна - да сключи някакво споразумение в своя полза. Минимум до изборите в САЩ той ще протака, ще се мъчи да протака, ако не възникнат някакви глобални фактори, които да го накарат да промени това", смята Арестович.

Според него Украйна няма никакви гаранции за сигурност. "Дори при положение, че стигнем границите от 1991 г., защото това само ще породи в Русия ресентимент към загубената война и желание за отмъщение. След пет-шест години те ще се върнат, поучени от грешките си и по-добре подготвени. Единствена алтернатива на това е влизането на Украйна в НАТО. Те са готови да ни принудят към преговори с гаранция за встъпването в НАТО. И ако европейските политици ни дадат гаранции за приемането ни в НАТО и са готови да ни защитят, то ние сме готови за преговори в замяна на приемането ни в НАТО", казва още Алексей Арестович пред БНТ.

Станете почитател на Класа