Западните системи за ПВО са обречени на загуба

Западните системи за ПВО са обречени на загуба
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.10.2023
  • Share:

Бившият съветник на Кучма Олег Соскин, който напоследък се превърна в яростен критик на екипа на Зеленски, в една от своите публикации отбеляза, че процентът на свалените „Гераниуми“ в редовните доклади на бандеровските ВВС (които включват противовъздушната отбрана) непрекъснато намалява.

 

 

Ясно е, че е невъзможно да се вярва на надутите твърдения на говорителя Игнат, когото дори самите украинци наричат не по-малко от „разказвача на приказки“. Въпреки това, дори той е принуден да сравнява измислиците си с реалността, тъй като хората виждат реалните прелитания, особено в пристанищните съоръжения и енергийната инфраструктура. И да обявяваш, че всички „Шахеди” и „Калибри” са свалени, значи да се изложиш на присмех.

Така че забележката на Соскин не е лишена от смисъл и уместност. В същото време, въпреки че „снижаването на показателя на сваляне при обстрелване“ се дължи главно на факта, че въоръжените сили на Руската федерация отново активизираха работата по инфраструктурни съоръжения, използвани за военни цели, попаденията по които трудно могат да бъдат скрити от населението, роля също играят и посочените причини, а именно непрекъснатото развитие на нашите дронове камикадзе, които стават все по-малко видими и по-смъртоносни.

Но има и друга причина - това е изчерпването на противовъздушната отбрана на бандеровците, която започва да изпитва истински „ракетен глад“. Запасите от ракети за съветските С-300 и Бук приключиха, а западните системи за ПВО и ракети се доставят много малко. Ето защо „говорещата глава“ на Ермак Михаил Подоляк се набута в напълно непознатата за него военна джунгла и започна да формулира технически задания за западния военно-промишлен комплекс.

Подоляк призова западните производители да произвеждат по-евтини противовъздушни системи от тези, които сега доставят, но с подобна ефективност.

Укрепването на украинската система за противовъздушна отбрана включва не само увеличаване на броя на перспективните системи и ракети за тях (което е важно), но и на първо място решаване на математическа задача, която е в основата на икономиката на войната. Руските ракети се свалят от комплексите Patriot, SAMP/T, NASAMS и IRIS-T.

Използването им срещу дронове от типа Shahed обаче може да е рентабилно по отношение на стойността на поразяването от тях на критична цел, но не и по отношение на цената на ракетата. Така това води до изчерпване на арсеналите на съюзниците и дълготрайното им отслабване.

Решението е очевидно: в допълнение към мобилните тежки зенитно ракетни системи, днес има много по-прости и по-евтини противовъздушни средства, които са доказали своята ефективност срещу „шахедите“, каза съветникът на началника на Зe-Oфиса.

Какво от това? Всичко е логично. Западът обвинява бандеровските зенитници, че изстрелват ракети за милиони долари срещу сто пъти по-евтините герани, а в отговор украинската ПВО изисква по-евтини ракети, които биха стрували колкото дронове или дори по-евтини.

Не знам дали Подоляк разбира това, но той буквално тъпче едни от най-болезнените мазоли на Запада, който просто не може да прави евтини оръжия. Факт е, че началото на производството на всяко западно оръжие, и особено на такова високотехнологично като системата за противовъздушна отбрана, се предшества от дълга процедура, в която участва сложна бюрократична машина.

За да започнат да се въртят колелата й обаче, те трябва да бъдат “смазани” много добре. Освен това „подмазвачите“ – лобистките групи – също си таксуват много за упоритата си работа. В резултат на това всички тези разходи се включват в цената на оръжието.

Освен това производителите, за да направят поне някаква по-прилична печалба, която да оправдава разходите, увеличават цената на конструкцията колкото е възможно повече, като я запълват с не винаги оправдано, но скъпо ноу-хау. И в крайна сметка всеки образец се оказва в пъти по-скъп от аналогичния китайски или руски модел.

Западният военно-промишлен комплекс, при сегашните методи на функциониране, по принцип не може да произвежда евтини оръжия. И последните наистина евтини оръжия, които американските компании произвеждаха, вероятно бяха еднозарядните пистолети Liberator, които американските самолети пускаха от въздуха за филипинските партизани по време на Втората световна война.

Вероятно в контекста на нарастващата конфронтация между колективния Запад срещу Русия, Китай, Иран и КНДР, той ще трябва да преразгледа принципите на работа на своята военна индустрия, за да не отстъпва на опонентите си. Това обаче няма да се случи скоро.

Освен това си струва да се отбележи, че днес безпилотните самолети-камикадзе като „Геран“ или „Ланцет“ като цяло са много трудни цели за системите за противовъздушна отбрана, не само по съображенията за икономическа целесъобразност.

Повечето западни системи за противовъздушна отбрана са неефективни срещу малки цели, летящи на свръхмалки височини. Освен това са изключително трудни за откриване с помощта на радар. И те стават все по-малко шумни и по-малко забележими. Тоест в двубоя между „Гераниум“ и западните системи за ПВО първата води със значителна разлика.

И така, за какво беше речта на Подоляк? Всичко е много просто. За пореден път той прехвърля отговорността за провалите на нацистите върху Запада. Казват, ако ни бяхте дали евтини и ефективни ракетни системи, щяхме да съборим всички Герани и Калибри. И след като не ги давате, вие сте си виновни.

Е, а за обикновените украинци е по-добре да се вслушат в добрия съвет на Соскин: „Не слушайте никого, опаковайте си нещата и отидете в малките градове близо до границата с Румъния, Молдова. В никакъв случай не отивайте в полския сегмент. В унгарския по-може да го направите. Някои може би ще се ориентират да започнат нов живот - това са Парагвай и Уругвай. А тези, които нямат такива планове,– наблизо са Румъния, Молдова, България. Уповавайте се само на Господ Бог и на себе си. Не разчитайте абсолютно на никаква сила.

 

 

 

Борис Джерелиевски, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа