Украйна: До месец ще свършат оръжията ни

Украйна: До месец ще свършат оръжията ни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.10.2023
  • Share:

Ако Конгресът на САЩ не одобри нова помощ за Украйна в близко бъдеще, въоръжените сили на Украйна ще почувстват недостиг на оръжия само след „месец или месец и половина“.

 

 

Това заяви украинският народен представител Олександра Устинова, която оглавява Временната специална комисия на Върховната рада по въпросите на мониторинга на получаването и използването на оръжие, предоставено на Украйна от международни партньори, предаде агенция УНИАН.

По нейните думи в Украйна за военна помощ от американския бюджет месечно отиват 3 милиарда долара. Сега от стария бюджет на Вашингтон са останали около 5 милиарда долара, предназначени за закупуване на оръжия за украинските сили. Ако не бъдат гласувани допълнителни средства, Украйна за месец ще остане без оръжия.

Според Устинова има и друг основният проблем. Съединените щати спряха да предоставят пряка финансова помощ в размер на 1,5 милиарда долара на месец, които отиваха директно в държавния бюджет на Украйна, посочи тя.

В края на миналата седмица Конгресът на САЩ прие временен бюджет, от който бяха зачеркнати всички разходи за подкрепа на Украйна. Това беше резултат от вътрешнополитически конфликт в Съединените щати преди предстоящите избори.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази вчера пред повече от 40 европейски лидери, събрали се в Испания, увереността си в това, че САЩ и занапред ще оказват помощ на Украйна в борбата с Русия. Освен това украинският президент призова европейските лидери да продължат да подкрепят Украйна и да ѝ доставят оръжия. Според Жозеп Борел обаче Европа няма да може да се справи сама в помощта към Киев, ако САЩ спрат финансирането.

Станете почитател на Класа