Evergrande може да се превърне в разрушител за китайската икономика

Evergrande може да се превърне в разрушител за китайската икономика
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.10.2023
  • Share:

Хелън Дейвидсън и Ейми Хокинс
Сагата с втората по големина фирма за развойна дейност в Китай ескалира от финансова криза до потенциално криминална с разследването и задържането на председателя и основател на Evergrande, Хуей Каян.
Компанията възобнови във вторник търговията, която беше спряна миналата седмица в резултат на съобщения в медиите за задържането на Хуей. Но анализаторите казват, че признаците сочат потенциална ликвидация на компанията, което може да има драстични последици и за икономиката на Китай.
„Китайското правителство ясно възнамеряваше действията по отношение на Evergrande да бъдат полезни за пазара на недвижими имоти, тъй като иска да го стабилизира, а не да го отслаби допълнително. Но арестът на Хуей почти сигурно ще влоши ситуацията на Evergrande, а с това и на пазара на недвижими имоти", каза професор Стив Цанг, директор на Soas China Institute.
Откакто регулациите бяха затегнати през 2020 г., компаниите, отговорни за около 40% от продажбите на китайски жилища, изпаднаха в неизпълнение, като другата голяма фирма, Country Garden, също се бори да избегне пропускането на огромни изплащания на дългове, което повишава перспективата за риск от зараза.
Ако преструктурирането на Evergrande отнеме твърде много време, шансовете Country Garden да премине през същото са наистина високи. Съдбата на Evergrande може да стане по-ясна на изслушване в съд в Хонконг, насрочено за 30 октомври, според Bloomberg.
Живеещият в Хонконг Хуей основава Evergrande в Гуанджоу през 1996 г., поемайки огромен дълг, за да разшири бързо компанията с хиляди разработки в Китай и да я направи публична през 2009 г. Към юни тя притежава земни резерви от 190 квадратни километра. По едно време Хуей беше третият най-богат човек в Китай. Личното му състояние достигна връх от над 36 милиарда щатски долара през 2019 г., според Forbes, преди да падне до приблизително 3,2 милиарда долара в началото на 2023 г.
Проблемите започнаха през 2021 г. На фона на опасенията на китайското правителство относно високите нива на дълга в сектора на имотите, регулаторните репресии означаваха, че Evergrande се оказа неспособна да изплаща лихви по дългове от над 300 милиарда щатски долара, изпращайки жилищния сектор в Китай в ликвидна криза. През август Evergrande подаде молба за банкрут в САЩ, за да защити американските си активи, докато се опитва да преструктурира финансите си. През септември няколко служители на звеното за управление на богатството на Evergrande също бяха арестувани в Шенжен по неуточнени обвинения. Двама бивши ръководители също са били задържани миналия месец. Бившият главен финансов директор Пан Даронг и бившият главен изпълнителен директор Ся Хайджун подадоха оставки миналата година след скандал с депозити от 13,4 милиарда юана (£1,5 милиарда), използвани като гаранция за заеми на трети страни.
„Evergrande е била „компания-беглец", която властите не са успели да поставят под контрол, докато се е разширявала в множество индустрии и региони като начини разработчика да изсмуче капитал. Правителството управлява чрез пряка намеса в делата на компании и физически лица и това е много човешко и отнема много време. Регулаторна система, която да е по-ефективна, би действала според върховенството на закона, но Китай не иска да направи това" каза анализаторът Янг.
Кризата заплашваше – и продължава да заплашва – да нанесе огромни щети на икономиката на Китай. Секторът на имотите допринася с цели 30% от БВП на Китай. Най-малко 100 000 купувачи на недоставени апартаменти вече са били засегнати, откакто проблемите на Evergrande ескалираха през 2021 г., а пълен колапс ще означава невъзможност да се поддържат и завършват домове, които вече са заети. Колапсът на Evergrande ще удари не само тези, които са купили апартаменти, но и инвеститорите в безброй други поделения на компанията, както и тези, които работят в индустриите надолу по веригата.

Станете почитател на Класа